Поетесата Петя Цонева спечели Славейковата награда

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Поетесата Петя Цонева е отличена с награда в анонимния литературен конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. Цонева получава приза в обявения от община Трявна конкурс, за стихотворението си “Тишина”.

Конкурсът е традиционен, организиран е в рамките на Славейковите празници, които се откриват на 10 юни и са под патронажа на президента Румен Радев. През тази година, наред със Славейковата награда, са присъдени една втора и две трети награди. Авторите ще бъдат наградени на официална церемония на 12 юни от 17,00 часа на площад “Капитан Дядо Никола”. Журито, присъдило наградите, е с председател проф. Николай Димитров – ръководител на катедра “Българска литература” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а членове са били проф. д-р Страшимир Цанов от шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, д-р Венелин Бараков – преподавател, Марина Гашпарова – управител на вестник “Тревненска седмица” и Веселин Зидаров – писател.

Втора награда за стихотворението “Мама копае залеза” получава Асан Хаджипехливанов от Плевен, а с трети награди са отличени Нели Добринова и Ана Цанкова от София. След гласуване на сайта на общината наградата на публиката с 446 гласа е спечелила Николинка Чобанова от село Козарско, община Брацигово за стихотворението си “Думите”.

 

Автор: Жанет МИХОВА, БТА

*Снимка: Петя Цонева, личен архив

TetraDkaTa