Роман Кисьов

Роман Кисьов – поет, художник и преводач на поезия – е роден през 1962 г. в Казанлък. Отраснал е в Русе. Завършил е Художествената гимназия в родния си град и Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“. Живее в София. Твори в две направления – поезията и изобразителното изкуство. Самостоятелни изложби – в София, Виена, Берлин и Скопие. Участия в групови изложби в България, Италия, Унгария, РС Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (в България, Унгария, Гърция и РС Македония). Илюстрирал десетки книги на световни поети.

Автор е на 10 книги (9 стихосбирки и една книга с кратки истории) и на 8 поетически книги в други страни (Румъния, Хърватия, Сърбия, РС Македония, Индия, Н. Карабах). Дебютира през 1995 г. със стихосбирката „Вратите на рая“ (Национална награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов“, Пловдив), а последната му  (засега) книга с избрани и нови стихотворения „Светът на думите“ излиза през 2022 г. по повод неговата 60-годишнина (с подкрепата на Национален фонд „Култура“).

Негови стихотворения са преведени на 23 езика и са публикувани в много страни. Включен е в десетки международни поетически антологии. Участвал е в редица международни писателски форуми и поетически фестивали.

Член е на Българския П.Е.Н.-център, почетен член на Съюза на писателите на Армения и член на  редакционния съвет на международното списание за европейска и азиатска поезия, поетическа култура и духовност „KADO“.

 

TetraDkaTa