Мирела Иванова

Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в  Немската гимназия. Първата ѝ стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година.

Авторка на девет поетични книги, най-известните сред които  са „Самотна игра“, „Памет за подробности“,„Разглобяване на играчките“, „Еклектики“ , „Седем“. Издава два сборника с разкази: „Бавно“ и „Всички разкази са за теб“, и два тома с публицистични текстове. Носител е на  национални и международни награди за поезия: Наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа,  Националната награда „Христо Г.Данов“, Наградата за литература на София, наградите за поезия „Николай Кънчев“ и „Перото“ за „СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии“.

Участник в редица престижни европейски литературни форуми като „Европа пише“, „Поезията в града“, „Донумента“, „Фрагиле“. През 2008 година получава от Баварското министерство на културата едногодишна писателска стипендия в Международния творчески дом „Вила Конкордия“ в Бамберг.

Стиховете и разказите на Мирела Иванова са превеждани и публикувани на множество езици, включени са в редица представителна антологии на българската и европейската поезия и проза. Има две издадени поетични книги в Германия: „Самотна игра“ и „Сдобряване със студа“ в превод на Норберт Рандов и Габи Тиман.

Мирела Иванова работи повече от петнайсет години като главен уредник на къща музей „Иван Вазов“ в София. От 2016 година е драматург в Народния театър “Иван Вазов“, на чиито Камерни сцени се играят пиесите й „О, ти, която и да си…“ и „Бележките под линия“.

TetraDkaTa