Симеон Аспарухов

Симеон Аспарухов е роден в  гр. София. Като ученик е бил репортер в студентското радио “Га-га”, към Национално радио “Христо Ботев”. Продължително време се занимава с психодрама, впоследствие в периода 1998-2002 г. изучава психология във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2009 г. се квалифицира като данъчен и митнически посредник в „Търговско-промишлена палата“. През 2016 г. посещава Академия за творческо писане „Валери Петров“ в София. Негов текст е избран в годишния алманах за балканска поезия на гражданско сдружение „Сръбско-българско приятелство“ и издаден в Сърбия в същата година.

Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане”, отпечатана през 2017 г. В следващата година в поетичен проект с поета Емилиан Примов издават обща книга-диалог, озаглавена „Говорим за Нея“. Приходите от целия тираж са преведени по дарителска сметка за благотворителната кауза „Дари надежда на Сияна“. През април 2018 г. е един от претендентите в ХLVI Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет” – Хасково 2018 г., категория “Поезия”, с книгата си “Дни за обичане”.

Участва неколкократно като разказвач в радио-романи, излъчени на честотите на Българско Национално Радио “Христо Ботев”. Съавтор е в музикално-поетичните спектакли „Отражения“, представен от танцова формация “Софистик-Живо” на една от сцените в НДК и “Светлина в душата”, представен от струнен квартет “Класик Арт” от Софийска филхармония на камерна сцена в зала “България”.

Занимава се с фотография, изобразително изкуство, графичен дизайн, поддържа музикален блог, пише поезия, кратки разкази, импресии и миниатюри. Редактор е на няколко поетични книги от съвременни автори, пише анотации и ревюта за български писатели, представя и интервюира артисти, художници, писатели, музиканти, фотографи в официалната страница на издателство „Библиотека България“, в което е съсобственик. Води рубрика с името „Разхвърлян Ум“ в предаването „Нощен хоризонт“ в БНР, програма „Хоризонт“. През 2020 г. подготвя излизането на втората си самостоятелна книга с поезия, с редактор поетесата Маргарита Петкова.

TetraDkaTa