Мария Димиева

Мария Димиева е родена в град Габрово през 1961 г. Работила е като учител по литература с най-продължителен стаж в Национална Априловска гимназия и в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”, гр. Габрово. Редактор, съставител и художествен оформител на реализирания в шест броя алманах „Словесност” – Национална Априловска гимназия, който включва литературно-научни интерпретации, упражнения по словесно изящество, лирика, графики, и на ученическата книга „Литературни упражнения” – ПМГ, Габрово.

Има публикации в сп. „Език и литература”, ББИА онлайн, сп. „Денница” на НАГ.

Оличена е с първи места на Национални конкурси, обявени от Регионална библиотека-Габрово, издателство „Просвета” и ИК „Анубис”.

Нейни есета са публикувани в алманасите „Меридианът на нощта” (2011), „Неизбродни вселени” (2012), „Многоточие за бъдеще” (2013), „Стръкче време” (2015), „Слънца по старите тавани” (2016) и „В завоя на зелеза” (2017) – издания на ИК „Анубис” и „Булвест 2000”.

Първата ѝ нига „Женско сърце” е отличена за ръкопис в конкурса Априлови награди за литература 2019 и е отпечана от издателство  „ЕКС-ПРЕС” – Габрово.

Есето ѝ „Човечността – кръстопът и съдба” получава втора награда от Международния литературен конкурс „Изящното перо – 2021”, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго и предназначен за българите в целия свят.

„Кокичета за Бог” е вторият сборник от есета и миниатюри на Мария Димиева, който излиза през 2023 г. Книгата принадлежи към православната християнска литература.

TetraDkaTa