Любовта към езика е действие, а не състояние – Надежда Сталянова

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Да се грижиш за родния си език не означава да размахваш заклеймяващо насочен пръст срещу новите явления в него.

Да съхраниш удоволствието от родната, майчината реч не се получава със законови текстове или организирани кампании. Взаимоотношенията ни с езика са лични, близки, тихи, неагресивни. Езиковата култура няма бутон за задействане за един ден, било то и 24 май. Тя представлява осъзнаване и работа над себе си за цял живот.

Да обичаш родния език означава да умееш адекватно и уместно да водиш свободен разговор както с приятели в ресторант, така и да уредиш належащ въпрос в някое учреждение, да се чувстваш комфортно да разговаряш на среща с писател или по време на официален прием.

Да опазваш родния език означава като работодател не само да подлагаш на изпит знанията на бъдещите си служители по чужди езици, а и да изискваш от тях да умеят културно и на книжовен език да разговарят с клиенти и партньори, да пишат  грамотно документация.

Да милееш за българския език означава работа върху себе си, без значение каква професия упражняваш. Та нали всички ние бихме доверили здравето на близките си на лекар, който пише грамотно, а към неграмотния бихме изпитали съмнения. Бихме желали архитектът, който проектира жилището ни, сградите, в които работим, пътищата, по които се движим, да разговаря с нас културно, на чист български език. Оправданията, че в нашата професия грамотността не е важна, са без основания.

Да се гордееш с майчиния си език не значи да отричаш новонавлизащите думи с риск да станеш дори смешен. По-трудното е да се постараеш да овладееш съществуващите думи в българския език, да ги използваш и съзнателно да ги предпочиташ, да нюансираш изказа си с богатите възможности на езика ни.

Да възпитаваш уважение към езика означава медиите да спазват висок безкомпромисен стандарт за качеството на продукцията – било в писмен или устен вид. Съдържанието на новини, филмовият превод, преките репортажите трябва да се осъществяват на безупречен книжовен език.

Любовта към езика е действие. Да не забравяме библейската мъдрост: „По делата им ще ги познаете“.

Автор: доц. д-р Надежда СТАЛЯНОВА

* Снимка: личен архив

TetraDkaTa