Излезе от печат юбилейният сборник “Денница” на Национална Априловска гимназия

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Новата година е начало и път, равносметка и надежди, в това пристъпване в новото имаме честта да ви срещнем с юбилейния сборник „Денница“.  Пътят на този сборник е дълъг и мъдър – от Априловата „Денница на новобългарското образование“ през 1841 г., през паметната за нас 1991 г. до  трудната, но запомняща се 2021 г. това е път и пътуване, споделяне и откриване, това е пътят на всички нас, посветили се на словото и паметта.

Сборникът се посвещава на Благодетелите, на създателите и пазителите на хуманитарното познание – на Васил Априлов –  Първостроителя, на Петранка Колева и Петко Тотев, които, като истински ангели пазители, дариха и благословиха сборника, на всички, които през далечната 1991 г. въплътиха Априловата „Денница“ в новата реалност – учителите  будители – Димитър Карапенев, Донка Дичева, Тодорка Бинева, Петко Златев, Цветан Ракьовски, Цветина Рачева, Снежана Рачевиц, Мария Димиева, Борислав Гълъбов, Боянка Герова, Ваня Кънева, Пенка Миланова, Митка Георгиева, Снежана Стефанова…На съвременните създатели – учителите и учениците на Националната Априловска гимназия.

Специални благодарности на Училищното настоятелство и на неговия председател – Евгения Попова, за безрезервната подкрепа и средствата, които събраха.

На Обществен дарителски фонд в лицето на Ралица Манолова, Априлов възпитаник, общественик и съмишленик. (Честитим ѝ и новата длъжност – областен управител, в която вярваме, че ще продължи все така със сърце и ум да твори и създава.)

На всички вас, които с вярата и подкрепата, със средствата, които дарихте, ни дадохте надежда и устрем да продължим.

Нашата обич и признателност е и за Петя Савчева от випуск 2002 и за Александър Бинчев – графичен дизайн, на които дължим цялостния и завършен проект. Сърдечно благодарим!

Благодарност и за всички автори – наши випускници и настоящи ученици за дръзновението, таланта и почитта към знанието и словото.

И накрая ще завърша с думите на г-жа Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия: „Тази книга е за пътуващите от пътуващите. Тридесетгодишна е – от лето 1991-во. Неин прародител е Априловата – от лето 1841-во. А семейството й сме всички ние, априловци по съвест и по дело, но най-вече – по памет.“

В книгата ще откриете интересни заглавия и провокации, но официалното и представяне предстои. Ще ви информираме скоро за това.

 

TetraDkaTa