Ревю за книгата “Коренът е цвете” от Христина Гутева – Симеон Аспарухов

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Христина Гутева приема всяка непоканена дума в живота си, за да опише изживяването на свободата. Личната, същата онази, която заедно с него пишат, за да стигнат до най-добрия стих – смъртта. Разстоянието между разум и сърце е толкова голямо, колкото от първата до последната буква в азбуката, която Христина създава. Единственото, което липсва в нея са неизречените думи, затворените желания, пропуснатите целувки и отсъствията.

Означава ли, че всичко е казано? Разбира се, единственият начин да се каже всичко, е когато се мълчи, когато крясъкът е посланието, разчетено в празните места между редовете. Достатъчно е да разбереш за съществуването на другия, за да измислиш условието, в което той да участва, макар и в тишината, която всъщност казва всичко. За теб, за него и за условията, които ви определят като теб и него. Ако не приемеш самотата в живота си, значи не би успял да приемеш и другия в мястото, което наричаме забрава, точно там, където съществуват спомените за предстоящото.

Ако се питате каква е връзката между живите хора и смъртта на цветята, веднага бих отговорил така: „След всяка изгубена любов остава още повече любов.“ Точно затова разказва авторката на „Коренът е цвете“ – история, в която всяка фигура е поне една безпределност. А ако ти откриеш своята, значи четеш за любовта, която не си забравил.

Автор: Симеон АСПАРУХОВ

TetraDkaTa