Владимир Зарев пред студенти във ВТУ: Страхът от смъртта е превърнал човека в творящо същество

Публикувано от Лъчезар Йорданов на

На 24 април (сряда) от 14:30 часа в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и от 16:30 часа в зала „Европа” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ученици, студенти и почитатели имаха възможността да се срещнат и разговарят с белетриста Владимир Зарев чрез инициативата „Открий български писател”, осъществила се за втори път в старата столица.

Голям беше интересът към срещата със Зарев и в двете учебни заведения.

Зала „Европа” на Ректората бе пълна. Събитието стартира с встъпително слово на Маргарита Сариева – автор на инициативата. Тя благодари за гостоприемството на ръководството на ВТУ. Сариева сподели, че целта на инициативата е да се четат повече български автори, да станат предпочитани в библиотеките и да се купуват повече книги на родни писатели. Тя благодари на Ректора на университета, на проф. Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет и патрон на събитието, на г-жа Снежана Данева-Иванова, заместник-кмет “Финанси”, и на проф. Николай Димитров, който обзорно представи творчеството на писателя, състоящо се от общо 18 книги.

Владимир Зарев сподели, че винаги са го вълнували две основни теми – за властта и смъртта. „Проумях – започна той – че всичко, което правим в живота си, от най-незначителните човешки действия до важните си житейски стратегии, ние го правим, защото копнеем да властваме. Това е основният механизъм, който ни движи в живота. Всичко е власт. Другата основа тема, която ме е интересувала, е страхът от смъртта. Аз не знам дали сте си задавали въпроса защо Бог изгонва Адам и Ева от Райската градина. Ако той искаше те да не опитат от дървото на познанието, той можеше да го огради с непристъпна стена или да го издаде извън Рая. Аз съм убеден, че Бог сам настоява, сам е изпратил змията, за да прелъсти тези двама глупаци. Адам и Ева притежават един от най-важните атрибути на Бог – безсмъртието, но Бог, бидейки безсмъртен е непрекъснато, непрестанно творящ, докато Адам и Ева са безсмъртни, но се намират в Райската градина, където тече мед и масло. Където винаги е топло. Където те нямат врагове. Не извършват никакви усилия, за да отстоят своето съществувание. Постепенно тази ужасяваща тавтология, това повторение на безмислието започва да деградира. Те наистина се превръщат в едни глупави, елементарни същества и Бог започва да разбира, че неговото най-важно творение всъщност е неуспех. Той може да спаси Адам и Ева само със смъртта. Награждавайки ги със смъртта, той неминуемо ги превръща в творящи същества. Защо? Защото навлезли в грубото, всекидневно битие те трябва да мислят, за да отложат по някакъв начин смъртта. Те трябва да измислят огъня, трябва да измислят кожите, с които да се заметнат, трябва да измислят стрелите, копието, после електричеството, после атомната енергия. Фактически с помощта на смъртта Бог превръща човека в творящо същество. Аз съм дълбоко убеден, че не трудът е превърнал маймуната в човек, а по-скоро осъзнаването, че той е смъртен. Животното не съзнава, че е смъртно. То предчувства смъртта си в един момент, но то през целия си живот не го осъзнава. А човек осъзнава това нещо и това го превръща в разумно същество”.

Писателят запозна присъстващите на събитието с работата си по нов роман със заглавие „Чудовището”. След това отговори на въпросите от публиката. Разказа за познанството си с Генчо Стоев и Вера Мутафчиева и за процеса на адаптиране на романа му „Битието” в сериала “Дървото на живота”.

Инициаторът и организаторите на събитието от поредицата „Открий български писател” подариха четири романа на Владимир Зарев за университетската библиотека, след което всеки от присъстващите имаше възможността да закупи книга и да получи автограф.

Автор и организатор на поредицата е Маргарита Сариева. Събитието се проведе под патронажа на Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет, а медийни партньори бяха литературният сайт Tetradkata.com, Радио „Брайл ФМ”, Радио „Дарик”, вестниците „Янтра днес” и „Борба”.

 

Автор: Лъчезар ЙОРДАНОВ

TetraDkaTa