Владимир Зарев се среща с ученици и студенти във Велико Търново

Публикувано от Лъчезар Йорданов на

Следващата среща от поредицата „Открий български писател” (вж. подробности за инициативата тук) е с Владимир Зарев на 24 април (сряда) от 14:30 в ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” и от 16,30 ч. в зала “Европа” в Ректората на ВТУ.

Владимир Зарев е с впечатляващо присъствие в българската литературата – автор на 18 книги, издавани преди и след 1989 година. Творбите му засягат интересни и важни теми с дълбоко и оригинално тълкуване на събитията, описани в тях. Книги, в които има много пластове – философски, исторически, психологически, социални… Удоволствие за читателя.

Предстоящата среща зарежда с очаквания за интересен разговор, който ще направи Владимир Зарев по-близък и познат.
Романът „Разруха” е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа” и е за случилото се след демократичните промени. Освен в България е емблематичен и в немскоезичния свят, където има над 40 рецензии в най-значимите медии, издаван от най-представителните немски издателства и преиздаден от най-престижната немска библиотека за чужда литература. Същото се случва и с трилогията „Битието”, „Изходът”, Законът”, в която се разказва за период от 120 години от историята на България. Епично произведение, трилогия, с обем над 2500 страници. Националната немска телевизия във филм за автора го нарича „българския Балзак”, а немскоезичната критика възприема трилогията като откритие в епоса и дава изключителни оценки.

Владимир Зарев е автор на книги, които са неизменно на книжния пазар с нови и нови преиздавания. Главен редактор на списание „Съвременник”. Превеждан на много европейски езици, а романът „Разруха” е бестселър в Германия. В библиографията му влизат:  трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ (по тези книги е създаден сериалът ”Дървото на живота”); романите „Разруха“, „Светове“, „Орлов мост“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Лето 1850“… През месец май предстои издаването на поредната книга на писателя – „Чудовището”.

Поредицата „Открий български писател” е насочена към провеждане на срещи на младите хора и преоткриването на български писатели чрез общуване очи в очи. Срещите се провеждат в училищата на територията на община Велико Търново и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Срещи, с които отделните автори чрез личността си показват пътят към успеха, а с творчеството си предизвикват интерес.

Партньор на събитието във ВТУ е Университетска библиотека, Филологически и Исторически факултет.

Автор и организатор на поредицата е Маргарита Сариева. Събитието е под патронажа на Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет, а медийни партньори са литературният сайт Tetradkata.com, Радио „Брайл ФМ”, Радио „Дарик”, вестниците „Янтра днес” и „Борба”.

 

Автор: Маргарита Сариева

*Изображение: Официален постер на събитието

TetraDkaTa