Христо Стоянов представи „Отворени писма до българия“ пред габровските читатели

Публикувано от Иван Христов на

На 19 септември 2018 г., в залата на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово, писателят Христо Стоянов представи новата си книга „Отворени писма до България“ (Хри100, 2018). Тя е събрала негови реакции срещу конкретни действия и изказвания на популярни личности. Съдържа още мнения и размисли по нашумяли обществени въпроси.

Макар, че често в публичните среди Христо Стоянов е определян за скандален автор, а някои от книгите му предизвикват противоречиви реакции, публиката посрещна автора (родом от Габрово) изключително топло и емоционално. Сред нея имаше негови учители, приятели, както и дългогодишни почитатели на творчеството му.

В самото начало домакините, от Регионална библиотека, представиха госта и направиха ретроспективен преглед на творчеството му.

Всъщност биографията на Христо Стоянов е твърде интересна като се започне с това, че прекъсва образованието си в IX клас и работи като кранист, стомановар в металургичния комбинат Кремиковци, и се стигне до самообразоването, преводите на поезия от виетнамски, руски и сръбски, работата му като журналист и т.н.

Автор е на книги с поезия (негови стихотворения са преведени на английски, руски, унгарски) и разкази. Издава също и романи, есета и публицистика. Едни от най-популярните му заглавия  са: „Носталгия по варварите“, „Небесна каторга“„Сбогуване с пейзажа“, „Семейна тетрадка“, „Невръстни старци“ (издаден под псевдонима Крис Стоун), „Скритият живот на една помакиня“,  „Копелето – евангелие от Юда“, „Другият В. Левский“, „Аз, доносчикът“, „Улица „Смърт“, “Разпад”, “До СтрасТбург и назад”, “Глутница за единаци”, „Разкази по България“, „Предупреждения по България“, „Протестните деца на България“, „България, писана с Бойко на шията“, „Сериозно за България“, „Ами това е“.

При представянето си пред габровската публика, писателят прочете някои от най-ярките си текстове от настоящата си книга- „Отворено писмо до Румен Леонидов, „И това ако е поезия“ (посветен на Георги Господинов), “Отворено писмо до Стефан Цанев” (по повод отказаната от Ст. Цанев награда „Златен век“, за която дори не е бил номиниран) и др.

Съдържанието на отворените писма предизвика разговор по важни актуални събития и проблеми на близкото минало и на съвремието ни.

Срещата завърши с близки разговори и съдържателни послания под формата на автографи.

 

        

 

Автор: Иван ХРИСТОВ

* Заглавно изображение: http://hristostoianov.blogspot.com/

* Снимки: Иван Христов

TetraDkaTa