На 11 май, писателят Алек Попов гостува в габровския музей „Дом на хумора и сатирата“, за да представи новия си роман „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“ (изд. Сиела, 2017). Книгата е продължение на хитовата книга „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (изд. Сиела, 2013).

Алек Попов е роден в София. Автор е на книгите: “Другата смърт” (1992), “Мръсни сънища” (1994), “Игра на магии” (1995), “Зелевият цикъл” (1997), “Пътят към Сиракуза” (1999), “Мисия Лондон” (2001), “Ниво за напреднали” (2002), “Митология на прехода” (2006; 2011), “Черната кутия” (2007), “Телесни плевели” (2012), “Сестри Палавееви в бурята на историята” (2013). Носител е на наградата “Павел Вежинов” за къс криминален разказ, “Гравитон” за фантастика и”Рашко Сугарев” за кратък разказ.

През 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в отдела „Творци на изкуството“. Участва в редакционната колегия на списание Гранта – България и в дейността на Българския ПЕН-център.

Събитието протече вдъхновяващо за габровската публика, тъй като авторът отговори на провокативни въпроси, свързани със съдържанието на новата му книга, работата върху нея и бъдещите му проекти.

Още в началото Алек Попов представи накратко новите истории, които преживяват неговите героини – двете момичета Кара и Яра, които попадат в обектива на световните събития от 40-те години на миналия век.

Впоследствие актьорите от „Малка театрална компания“ Десислава Йорданова и Емил Йорданов прочетоха, разигравайки великолепно шестата глава от книгата, озаглавена „Как се каляваше стоманата“. Това предизвика заслужените аплодисменти на гостите в залата и поздравления за изпълнението от самия автор на текста.

В края на срещата разговорът между писателя и читателите продължи в неформална обстановка, съпътстван от неизменните автографи.

Aвтор: Иван ХРИСТОВ

* Изображение: Попов, Ал. Сестри Палавееви по пътя към новия свят. Худ. Дамян Дамянов. Изд. Сиела, София, 2017.  

Виж още

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!