Невена Борисова: Литературата е вселена, в която човек чува мисли вместо абсурд. Нещо като сестра, наставница

Запознайте се с Невена Борисова. Тя е млада, чаровна и талантлива, а това, което я прави неповторима, е нейният емоционално изпъстрен поетически свят. Невена безвъзмездно отваря сърцето си за нас чрез великолепните си стихове. За творческия й гений свидетелстват двете й стихосбирки „Бавни портрети“ (2008) и „Времетраене“ (2016), които са обичани и четени в цяла България. Извън света на художествените сравнения и метафори Невена е успешен журналист и непоклатим застъпник на човешките права. Научете повече за нея в следващите редове.

***

Tetradkata.com: Какво е за вас литературата?

Невена Борисова: Вонегът вярва, че „четенето и писането са най-полезните форми на медитация, открити някога“, защото (пак според този човек с депресивен характер и прекрасен хумор), е тежко да живееш непрекъснато в една вселена, лишена от смисъл. Литературата е вселена, в която човек чува мисли вместо абсурд. Нещо като сестра, наставница. Литературата е неразделна част от мен, от нас. Тя е конструирала миналото, настоящето и бъдещето. Мисля, че това важи за всеки, дори и за тези, които не четат активно – множество образи и символи от литературата населяват живота ни, независимо дали ние съзнаваме присъствието им или не.

Tetradkata.com: Какво ви мотивира да пишете?

Невена Борисова: Всичко е спонтанно. Определена мисъл просто се появява, понякога и фраза. Нуждата да я доразвия в стихотворение е същностна, защото е равнозначна на себеизразяване, облекчение.

Tetradkata.com: Споделете какво е отношението ви за българския културен живот. Доколко е важен за българина?

Невена Борисова: Ако перифразираме Радой Ралин, не ме е страх от културата на обществото, а от обществото на културата, или поне от това, в което се е превърнал българският културен живот. Иначе, без културен живот поначало бихме били без гравитация, като космонавтите в открития космос. Много е важно да подбираме онези събития и личности от този културен живот, които ни захранват духовно. Не бива да сме всеядни, а да поддържаме високи критерии за това, до което се докосваме.

Tetradkata.com: Какво правите през свободното си време?

Невена Борисова: Вирея. Грижа се за семейството си, чета, разхождам се и готвя. Всичко това в последните години е много по-хомогенно, отколкото в студентските години например, когато в свободното време се занимавах с хиляда неща. Навремето работното и свободното време се взаимопроникваха – нещо, което сега не бих допуснала.

Tetradkata.com: Книгата, която четете в момента?

Невена Борисова: „Първите българки“ на Кирил Божилов – книга за пионерите жени у нас в различни области. Също така, „Изстрадани звуци“ – биографията на българската цигуларка Недялка Симеонова, чийто живот е като на филм – наистина изстрадан, но и изпълнен със значение и търсене на реализация на таланта ѝ.

Tetradkata.com: Бихте ли споделили каква е личната ви мантра?

Невена Борисова: Би било нещо в духа на: „Усети и се радвай на мига“. Много е важно да умеем да ценим, да попиваме настоящето, тъй като за съжаление то е единственото, с което всъщност разполагаме. Вживяването в мига всъщност е уподобяване на времето. Този модел на живеене напомня за съвета на Бродски – да бъдем сдържани и спокойни, досущ като времето.

Tetradkata.com: Какво ще пожелаете на читателите на Tetradkata.com?

Невена Борисова: Нека продължат да се интересуват от платформата ви. Това значи, че със сигурност четат, дори и да не пишат, което винаги е много по-добрият вариант! Понякога е животоспасяващ!

 

TetraDkaTa