Поетесата Валентина Радинска гостува в Севлиево

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

На 10 юни 2024 г. Градска библиотека – Севлиево организира среща с поетесата Валентина Радинска. Събитието ще се състои от 17:30 ч. в залата за събития на библиотеката.

През 1998 година Валентина Радинска е отличена за цялостното си творчество с националната литературна награда на името на Мара Белчева. През 2008 и миналата – 2023 година е член на журито на конкурса. И до днес тя достойно се съизмерва с духовно присъствие на Мара Белчева в българската култура.

Ако искате да се докоснете до „пишещото същество” на една истинска поетеса и личност – не пропускайте тази среща.

 

Валентина Радинска е български поет, писател, журналист и преводач.

Автор е на 15 книги със стихове, на документалния роман „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо”, на литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и Повелителя на вълците”, както на сценарии за 3 документални и един телевизионен филм и на “Користни записки. По следите на пишещото същество” – автобиографична книга.

Превеждала е стихове на А.С. Пушкин, Инокентий Аненски, Марина Цветаева, Анна Ахматова, Белла Ахмадулина, Юнна Мориц, и др.

Нейни стихове са превеждани на всички европейски езици, и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

От 1996 до 2008 г. води курс по творческо писане и магистърски семинар в СУ “Климент Охридски”. От октомври 2014 г. периодично осъществява курсове по творческо писане в хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” в гр.Сливен.

 

TetraDkaTa