Музеят на хумора и сатирата представя изложба “Ерата на мемето”

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Предпоследната седмица на месец май е времето, когато цяла България е в Габрово. Поводът е ежегодният Карнавал, който през 2023 навършва (има-няма) 100 години. Ден преди него, на 19 май в Музея на хумора и сатирата се открива дългоочакваната изложба „Ерата на мемето”. В трансформираната зала 7 на Музея посетителите ще се потопят в света на веселите картинки, преобърнали завинаги начините, по които комуникираме и се забавляваме в дигиталното пространство. Изложбата включва примери на популярни мемета от България и света, подбрани и анализирани (съвсем не на шега) от отговорен екип от учени и други свободни електрони. В селекцията на изложбата откриваме задължителните серии мемета за котки и за политици, за култови герои от популярната култура и за феномени на времето, в което живеем. А защо и как да не пресичаме пред трамвай на Цветница, ще ни разкаже фотографът Иван Шишиев.
Темата за меметата в контекста на дигиталната ера и комуникационната трансформация е актуална и едновременно с това любопитна и неизследвана. През последната година екип от Софийски университет, ръководен от проф. Ивайло Дичев и д-р Мила Минева, прави един от първите опити у нас да надникне зад причините, превърнали меметата в културен феномен. Те са разгледани като спонтанна и естествена човешка реакция, като мигновен и безкомпромисен коментар на случващото се около нас. Едновременно с това меметата са видени и като инструмент за себеизразяване, като нова комуникационна единица, която свободно ремиксира образ, текст, смисъл и хумор.

Изложбата „Ерата на мемето“ може да бъде разгледана всеки ден от 9:00 до 18:00 в Музея на хумора и сатирата до 2 септември 2023. В месеците след откриването тя ще стане терен и на различни събития и инициативи, насочени към младите хора и любителите на интернет културата. Предстоят проекти с популярни лица от малкия (мобилен) екран, срещи с инфлуенсъри и предизвикателства за посетителите. Следете социалните канали на Музея на хумора и сатирата за актуална информация.

 

Източник: Музей на хумора и сатирата

TetraDkaTa