Нагоре по асансьора на живота – книга за всички възрасти

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

„Мо, момчето, което живееше на покрива на един небостъргач“ на Детелин Вълков е плод от дарованието му на поет и писател, доказал се в годините, но за съжаление напуснал ни твърде рано. Въпреки че е предназначен за деца, от ръкописа могат да си припомнят стойностни неща и големите, поизгубили усета си към изконните ценности в човешкото общуване.

На пръв поглед това е обикновена история. Но когато читателят попадне във фантастното на повествованието, го обзема непреодолимо желание да продължи да се качва и да слиза с небесния асансьор. Защото в тази история, освен Мо и останалите, герой е и един асансьор. А колко невероятни и труднопреодолими са житейските сблъсъци, в които е въвлечен героят.

В романа се редуват: доброто, служенето на обществото, измамата, предателството, престъплението, отчаянието, наказанието и отново — доброто! То побеждава наедно с любовта, но за да я отвоюваш, трябва да извървиш един дълъг и нелек път. И обикваш този Мо, и искаш и ти като него да си полезен и да твориш добрини. А защо не и да си влюбен?!

Книгата излиза на гръцки език през 2004 година в престижното атинско издателство „Кедрос“, великолепно издание с прекрасни илюстрации. Смятам, че българските деца заслужават също да се насладят на тази интересна и пълна с неочаквани обрати история.

Юлия ДИВИЗИЕВА

 

Детелин Вълков (1957-2012) е роден в Луковит, учи английска гимназия в Бургас и Русе. Завършва българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. В различни периоди е работил като строител, чугунолеяр, общ работник, златар, гробар, учител, началник-склад за строителни материали, преводач, пазач. От 1986 г. е журналист в различни вестници (Народна армия, Дума, БанкерЪ, Вестник за жената ®, Фактор, Нова Зора и др.), телевизии (Нова телевизия, 7 дни, Телевизия M SAT) и списания (Туризъм и отдих, Космополит, Бон Апети). Публикувал е поезия, проза и хумор в различни печатни и електронни издания, бил е сценарист на телевизионни предавания. Преводач на поезия и проза от английски и руски. Автор на книгите: “Вселената” (1996), “Общност и общество” (1996), “Кой кой е в “Илиада” и “Одисея” (1999), детските повести “Мо” (Кедрос, 2004) – публикувана само на гръцки език, и “Теа и мързеливият магьосник Бо-Ян” (2007).

Художник на книгата: Ирина Василева

ИК „Знаци“, 2023 г.

Книгата е подкрепена от Министерство на културата по програма „Помощ за книгата“, 2022

TetraDkaTa