Украинската поетеса Ия Кива гостува в София със „Свидетел на безименност“

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Популярната украинска поетеса Ия Кива гостува за първи път в България със стихосбирката си “Свидетел на безименност” (ИК “Знаци”). Сборникът обединява 56 творби, написани в периода 2018 – 2022 г., които не са включвани в предишни книги на авторката.

Основни теми в творчеството на Ия Кива са войната, травмите, отчаянието и безпомощността на човека във водовъртежа на конфликтите. Вътрешното състояние и търсенето на изгубения дом са противопоставени на разрухата и страданието.

“Безмилостни, жестоки стихове, които не спестяват нищо – нито масовите убийства, нито изнасилените жертви, нито сълзите на майките, нито гневът на невинните. Корав език, на места цинично-вулгарен, но жив. Стилистична образност, която гради и руши цели семантични светове едновременно чрез точно подбрани термини и многопластов изказ, който не губи нищо в превода. Напротив – запазва и разширява богатството и пластичната виртуозност на един брилянтен поетически талант”, споделя писателката Нели Лишковска за „Свидетел на безименност“.

“Ия Кива пренася читателя на бойното поле на живота. Украинската поетеса представя сурова и безкомпромисна картина на войната не толкова в качеството на репортаж, колкото като борба за идентичност и оцеляване. Човекът заема централно място в разрушителната вихрушка от събития в опит да събере останките на предишното. Тук войната не е възхвалявана, а е представена като ситуация без изход и вътрешно състояние”, добавя преводачът Денис Олегов.

Премиерата ще се състои на 9 февруари от 19:30 ч. в клуб „Грамофон“ в София. Входът е свободен. Повече информация може да намерите в официалното събитие тук.

 

TetraDkaTa