Габровската галерия представя творба от британския художник Рой Плейстоу за акцент на месец януари 2023

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

В началото на културния календар за 2023 г., като акцент на месец януари, Художествена галерия „Христо Цокев” предлага на публиката творбата „Без название ІІІ” от британския автор Рой Плейстоу. Той е роден в Лондон, Великобритания. Специализира в Академията за изящно изкуство „Илинг”. Учи при световноизвестните художници Дейвид Хокни и Роналд Китаи. Изявява се в различни сфери на пластичните изкуства. Живее  20 години в Амстердам, Холандия, където прави две големи изложби. Работи в Лондон и Амстердам в сферата на сториборд за филмови и рекламни продукции.

Свободните му работи са основно в портретния жанр на живописното изкуство. Той изследва характерни типажи, като улавя особената им духовна същност. Интерпретира майсторски най-съкровеното и характерното у модела, борави смело и категорично с цвета. Работи основно в маслена и акварелна техника и технология.

Произведението „Без название ІІІ” е създадено в рамките на Международния пленер по живопис „Боженци”, 2022. Традиционният форум, организиран от СБХ, Община Габрово и ХГ „Христо Цокев”, често е възможност за участниците да експериментират. Чрез тази творба Рой Плейстоу излиза от познатото си амплоа на портретист и навлиза доста зряло и без страх в пейзажа. На ръба на монохромното, той деликатно задава фини гами на синьото и зеленото. Авторът е с лиричен и излседователски дух, наблюдаващ преходното от множество различни ракурси.

Основният мотив в „Акцент на месеца” е да излседва подобни тенденции в творчеството на автори от фонда на галерията. Всяка промяна в основното направление на артистите, е интересна не само от изкуствоведска гледна точка, но също така е ориентир в музейното дело. Като притежават творби от различни моменти и периоди от развитието на даден автор, фондовете се обогатяват. Дава се „гласност” на изкуството и се увеличават възможностите за концептуални експозиции в музея.

Рой Плейстоу е силно попълнение към габровската група на художниците. Той „освежава” и обогатява локалната сцена. Вливането му в българската култура, участието му в традиционни форуми като Международния пленер по живопис „Боженци”, класически салонни изложби на габровските художници и други, е провокация и мотивация за местните автори. Творбата „Без название ІІІ” може да бъде видяна до 7 февруари 2023 г. в ХГ „Христо Цокев”.

 

 

Aвтор: д-р Деян Боев – уредник в ХГ „Христо Цокев”

TetraDkaTa