Изложба на студенти от Националната художествена академия в ХГ “Христо Цокев”

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Откриване: 06.01.2023 г., 17:30 ч.

Художествена галерия „Христо Цокев“, ет. 3

 

Културният календар на Художествена галерия „Христо Цокев“ през 2023 г. стартира с изложба на студенти от Националната художествена академия. В експозицията се представят дипломни работи на възпитаници на Приложния факултет от специалностите: „Резба“, Керамика“, „Метал“, „Текстил – изкуство и дизайн“ и „Дизайн на порцелан и стъкло“. Участници са: Десислава Латинова, Лазар Митрев, Александър Филипов, Цветина Генева, Маринела Миланова (специалност „Резба“), Пламен Петров, Пламена Пенева, Светли Евгениев (специалност „Керамика“), Александра Стоянова, Марина Пъшева, Кристина Николова, Александра Бошнакова, Ина Валентинова, Антонио Митев (специалност „Текстил – изкуство и дизайн“), Василена Станчева, Цветан Панайотов, Петя Танева, Атанас Борисов,  (специалност „Метал“), Кристина Попова, Снежана Таскова, Ванеса Георгиева, Аника Липсиус, (специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“).

Целта на събитието е да се представят съвременните тенденции и търсения в израстването на младите автори от специалности с дългогодишна история и традиции в Академията.

Изложбата е организирана от Центъра за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства към НХА, а ръководител на проекта е доц. Роберт Цанев.

Събитието ясно подчертава ролята на галерия „Христо Цокев“ на медиатор между образователни и културни институции и акцентира върху съвременните тенденции на обучението по приложни изкуства. В тази връзка домакините организират отворена среща с пет от водещите преподаватели в представените специалности – с начален час 16.30 часа в галерията. Възможност да зададат своите въпроси, свързани с кандидатстване и модели на образование, ще имат ученици и родители.

Източник: Художествена галерия “Христо Цокев”

TetraDkaTa