Габровската галерия получи дарение за 60-та си годишнина

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Габровската художествена галерия „Христо Цокев” ще отбележи 60 години от създаването си на 5 септември 2022 г. По този повод екипът на галерията получи неочакван подарък от проф. д-р Стефан Алтъков, който дари картината си „Спомени II” за фонда на културния институт.

От ХГ „Христо Цокев” избраха творбата за „Акцент на месеца”. „Спомени II” може да бъде видяна от посетителите до края на м. септември 2022 г. Картината на проф. д-р Алтъков ще бъде специална част от съпътстващите събития по случай 60-годишнината на габровската галерия. С изложбата „Съдби”, която ще се открие на 5 септември от 17.30 часа, институцията ще отбележи своя празник.

Изкуствоведът Станислав Гончаров, уредник в ХГ „Христо Цокев”, представя творбата „Спомени II” на проф. д-р Стефан Алтъков:

Проф. д-р Стефан Алтъков е известен български художник, роден в София през 1955 г. Завършва Средното художествено училище за изящни изкуства в София и специалност „Живопис” в Националната художествена академия при проф. Найден Петков. Член на Съюза на българските художници. Той е професор по живопис и цветознание в СУ „ Св. Климент Охридски”, доктор. Към настоящия момент има над 100 самостоятелни изложби и многобройни участия в национални, международни, групови изложби, симпозиуми, проекти, пленери, както и в научни конференции в България и чужбина. Неговите творби са собственост на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Софийския университет, много галерии в страната и чужбина, както и на частни сбирки в Германия, Испания, Франция, Италия, Гърция, Япония, Нидерландия, България и други държави. Проф. д-р Стефан Алтъков има голям брой публикувани научни статии, доклади, монографии в страната и чужбина.

Живописният стил на Стефан Алтъков представлява интересно съчетание от различни живописни подходи: експресионистични, абстрактни и минималистични, а също така творбите му са изпълнени с голям символизъм. Доста често художникът вкарва текстове в платната си. Те са като послания от миналото, следи в паметта на човека. В композиционно отношение текстовете играят важна роля като самостоятелен графичен елемент в платното и по този начин, заедно с цветните петна, наподобяват източната калиграфия.

Дарената на галерията картина „Спомени II” е създадена през 2020 г. и представлява абстрактна композиция в природната синьо-зелена гама, с жълти, кафяви и сиви елементи. Текстът е нанесен върху залепена тънка бяла хартия, до него е отпечатъкът на клонка, което също засилва усещането за „природното” в сюжета. Цветният плясък поражда динамика и усещане за спонтанност. Бялото платно е като акварелна хартия и рамкира цялата композиция, като я хармонизира. Като цяло, композицията се стреми към вертикала.

 

Източник: Художествена галерия “Христо Цокев”

TetraDkaTa