Детски спектакъл на украински език от ДТ – Габрово ще пътува сред украинските общности в страната

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

В навечерието на новата учебна година Драматичен театър „Рачо Стоянов” организира истински празник за децата от Украйна, чиито семейства бяха временно приютени в град Габрово. На сцената на театъра се състоя премиерата на украиноезичната приказка по пиесата на Людмила Оспадова „Само не аз!“. (по украинската народна приказка „Колосок“)

Постановката на тази пиеса е част от проекта за Обединението на българските и украинските театри „Равни-равни“ и се осъществи с подкрепата на Европейския съюз, Дома на Европа и Национален фонд „Култура“. Този проект включва създаването на театрална програма от Николаевския академичен художествен драматичен театър за вътрешно разселени лица в Николаевска област – във фронтов град на Украйна, който страда ежедневно от вражески обстрел, и арт терапия за деца, чиито семейства бяха принудени да бягат от войната и намират убежище в България.

Николаевските артисти представиха чудесен спектакъл на децата в Габрово. Весели мишки, изпълнени от професионалната николаевска актриса Александра Студзинска и Ирина Оспадова – участник в театралното студио на Николаевския театър, студентка от „Академията за детско творчество“. Ярки декорации и костюми, сапунени мехурчета и интерактивни игри с публиката създадоха забавна атмосфера на приятелство и доверие между героите и децата.

Да чуят родния си език от сцената на чужда държава в момента е много важно за украинските деца, защото им предстои доста трудна учебна година в българските училища. Част от децата паралелно ще изучават и украински онлайн.

Трябва да се каже, че в залата присъстваха и български семейства, които с възхищение следяха събитията на сцената. Театърът е универсален език, разбираем за всички.

Проектът ще продължи през есента, благодарение на усилията на директора на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Петко Койчева, подкрепата на този спектакъл ще може да бъде гледан и от украински семейства в други градове на България. Предварително планирани градове са Велико Търново, Пловдив и София.

TetraDkaTa