Думи за новия роман на Десислава Илкова “Кар(а) тепе”

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

С новата си книга „Кар(а) тепе“ Десислава Илкова прави значителна крачка в смяната на жанровете в своето творчество. За разлика от стихосбирката „Водопад от суети“, която младата авторка издаде през 2021 г., жанрът на новата ѝ книга е роман. Преди да прочетем книгата виждаме красивата корица, дело на художника Дамян Дамянов. Прецизното оформление и стилната изработка допълват стойностното съдържание на книгата.

С романа си Десислава Илкова припомня по много фин начин, че човек съществува в този свят чрез добротата. Времето, в което тя поставя своите персонажи е време на трудности, но въпреки всичко – доброто и любовта стоят в света и са здраво свързани с човека. Изключително умело Илкова борави с времето. Нейната времева перспектива разказва за отминали моменти, но това е само фикция, тъй като тя ни показва, че чистата нагласа в отношенията между хората е приложима във всяко време.

Усещането за автентичност на наратива е много важно за тази книга, защото авторката изгражда персонажи, които носят собствения си маниер на говорене и така съхраняват своя език. Динамиката на романа до голяма степен се ръководи и от „движението“ в диалозите между героите. Разказването докасва читателя именно чрез натуралността на езика. Десислава Илкова е прецизна в портретите, които изгражда чрез персонажите в тази книга. Тя не влага всички сили само в обрисуването на силния образ на Васила – водеща фигура за романа, а обръща внимание на детайли, принадлежащи на всеки отделнен персонаж.

Книга равносметка за душевността на човека. Книга за всеки човек. Приятно е да се чете подобен роман, написан от млад автор, който обръща внимание не само на съдържанието, но и на формата на своя разказ.

Автор: Калоян ХРИСТОВ

TetraDkaTa