Алек Попов с нова книга

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Излезе от печат новата книга на писателя Алек Попов “Мисия Туран” – 412 стр. (Изд. “Сиела”, 2021).

Открити са потомците на древните българи! Въпросът е за кого ще гласуват?

Шеметен низ от абсурдни и комични ситуации! Попов пренася читателя в екзотичен свят на приключения и любовни перипетии, на диктатори и волни джигити, свят на песни, шамански заклинания и танци по тънкия лед на голямата политика. Но под звездния купол в необятната степ продължават да припламват вечните въпроси: кои сме, откъде идваме, защо сме тук? Лекуващият смях на Алек Попов идва, за да ни помогне да надживеем комплексите си и да погледнем бъдещето с нови очи.

Една алегорична история – колкото абсурдна, толкова и възможна – в която свободната воля на малките хора ще обърка геостратегическите планове на големите играчи. И дори може би ще промени етническата карта на стара Европа…

В далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, експедиция от далечна България, развита, богата страна в състава на ЕС, търси корените на великото някога българско племе. Проф. Несторов вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите, и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си. А в България се задават избори.

Нацията се топи, рейтингът на политиците пада. Какво по-хубаво от откриването на нови българи, които да пуснат “правилната” бюлетина? Историческата мисия да интегрира братята по кръв се пада на проф. Докузанов, идеолог на телевизия “Онгъл Нюз”, експерт по градежи на автентични крепости, продавач на митове и ритуални чаши от черепи на византийски войници.

Алек Попов е роден в София. Автор е на книгите: “Другата смърт” (1992), “Мръсни сънища” (1994), “Игра на магии” (1995), “Зелевият цикъл” (1997), “Пътят към Сиракуза” (1999), “Мисия Лондон” (2001), “Ниво за напреднали” (2002), “Митология на прехода” (2006; 2011), “Черната кутия” (2007), “Телесни плевели” (2012), “Сестри Палавееви в бурята на историята” (изд. “Сиела”, 2013), “Сестри Палавееви по пътя към новия свят” (изд. “Сиела“, 2017) и „Спътник на радикалния мислител“ (изд. “Сиела“, 2018) Носител е на наградата “Павел Вежинов” за къс криминален разказ, “Гравитон” за фантастика и ”Рашко Сугарев” за кратък разказ.

През 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в отдела „Творци на изкуството“. Участва в редакционната колегия на списание Гранта – България и в дейността на Българския ПЕН-център.

 

Източник: Издателство “Сиела

Художник на корицата: Дамян Дамянов

TetraDkaTa