Българско кино общество откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българско кино общество. Целта на конкурса еда открива нови филмови таланти и да ги подкрепя в тяхното професионално развитие, да подпомага млади сценаристи и режисьори на късометражни филми в реализацията на техните творби.

Основната тема на 18-ото издание на конкурса за 2020 г. е „Свидетел” и може да се интерпретира по всякакъв начин от участниците. Приемат се текстове с дължина до 20 000 печатни знака, за всички видове филми: игрални, анимационни, документални, експериментални, във всички жанрове. Крайният срок за участие е 5 октомври 2020 г., а пълният регламент на конкурса и формуляр за участие могат да се открият тук:https://filmsociety.bg/konkurs-za-scenarii-2020. Професионално жури от български драматурзи, режисьори и продуценти ще оцени постъпилите текстове и ще връчи няколко отличия на официална церемония във Френския Институт на 25 октомври:Награда за най-добър сценарий – парична премияв размер на 1000 лева,Награда за най-добър филмов проект – нефинансово отличие, както и други поощрителни награди. Награждаването ще бъде последвано от майсторски клас по филмова драматургия.

През 2020 г. конкурсът се провежда в партньорство с Френски Институт България и с подкрепата на Столична програма „Култура“.Той води началото си от 2002 г., когато стартира като основна дейност на европейската кино асоциация NISI MASA. В България се провежда ежегодно от 2003 г. и традиционно е съпътстван от майсторски клас по сценарно писане. До момента в конкурса са участвали над 850 български автори, някои от които днес са сред най-значимите филмови творци.

 

Източник: Българско кино общество

* Изображение: Българско кино общество

TetraDkaTa