Тест за грамотност и разнообразна културна програма ви очакват на „Алея на книгата“ – Варна

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

За единадесета поредна година най-голямата пътуваща книжарница на открито пристига в центъра на Варна. „Алея на книгата” стартира на 31 юли, петък, и обхваща два летни уикенда до 9 август включително. Повече от 50 български издателства и книгоразпространители, разположени в 19 шатри на близо 500 квадратни метра изложбена площ, хиляди заглавия и специални предложения за всички възрасти очакват посетителите на изложението по продължението на пешеходната част на бул. „Сливница” – от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

В рамките на Културната програма на „Алея на книгата” – Варна организаторите Асоциация „Българска книга” и Институтът за български език при БАН предизвикват ученици, преподаватели, родители и всички посетители на специално събитие под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, посветено на грамотността. Под формата на занимателни езикови задачи и игри всеки може да тества знанията си по български правопис, граматика и пунктуация.

Всеки участник ще получи стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху надписи на публични места, в които са допуснати грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди. Събитието ще се проведе на Литературния кът на открито, разположен на пешеходния бул. „Сливница” на пресечката с ул. „Стефан Караджа”, два пъти – на 31 юли, петък, между 19:00 и 21 часа и на 1 август, събота, между 16:00 и 18:00 часа.

Литературният кът на открито и тази година е домакин на разнообразната Културна програма, която представя българската литература в цялото ѝ разнообразие чрез срещи между автори, издатели и читатели. Очакват Ви срещи с автограф и на щандовете на изложителите.

Културна програма на „Алея на книгата” Варна 2020

 

31.07., петък

18:00 часа, Литературен кът

Ø  Официално откриване на „Алея на книгата” – Варна 2020

 

19:00 часа, Шатра №2

Ø  ИК „Хермес” представя Елица Виденова, автор на стихосбирката „Хляб за утре“.

 

19:00 – 21:00 часа, Литературен кът

Ø  Институтът за български език при БАН Ви предизвиква на специално събитие, на което можете да покажете знанията си по български правопис, граматика и пунктуация в занимателни езикови задачи и игри под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

01.08., събота

16:00 – 18:00 часа, Литературен кът

Ø  Институтът за български език при БАН Ви предизвиква на специално събитие, на което можете да покажете знанията си по български правопис, граматика и пунктуация в занимателни езикови задачи и игри под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.

 

18:00 часа, Литературен кът

Ø  Пощенска кутия за приказки представя „Произход на видовете”, първият сборник с разкази на Георги Блажев. Нашумелият музикант Тино ще чете от книгата, очаква Ви един час смях до сълзи.

 

19:00 часа, Шатра №2

Ø  ИК „Хермес” представя Ангел Г. Ангелов, автор на романа „Пътуването” и на сборника с разкази „Внезапно сбогуване“, удостоен с наградата „Милош Зяпков“.

19:00 часа, Литературен кът

Ø  ИК „Знаци” представя „Водните лилии на паметта” на поета и преводач Хайри Хамдан, носител на световни литературни награди в Египет, Саудитска Арабия и Палестина, както и на награда „Перото“ за превод,  и наградата на Съюза на българските преводачи – 2018 г.

 

20:00 часа, Литературен кът

Ø  Книгомания представя „Книга за песните“ на Стефан Вълдобрев.

02.08., неделя

18:00 часа, Литературен кът

Ø  Пощенска кутия за приказки представя „Книгите на Никола Крумов” с участието на комедийния актьор Ники Станоев. Заповядайте, за да чуете някои от най-култовите разкази от книгите „Дневник от панелните блокове”, „Междупанелни войни” и „Малка каменна топка”.

 

19:00 часа, Литературен кът

Ø  Росен Николов представя поетическата книга „Безвремие”, събрала творби от двадесет години насам. „Безвремие” представя любовта в чистия ѝ вид, тя е диалог с Музите, които нашепват стиховете. В „Безвремие” авторът обръща внимание на философско-екзистенциални теми, но преди всичко – търсенето на истинската любов. Защото я има и защото е навсякъде около нас.

04.08., вторник

19:00 часа, Литературен кът

Ø  ИК „Хермес” представя романа „Безмълвие“ от Неда Антонова.

07.08., петък

18:00 часа, Литературен кът

Ø Издателство „Хелиопол” и АНДАРИ представят сборника Български исторически четения 2020 „Наследство Българско“.

 

19:00 часа, Литературен кът

Ø  Издателство „Хелиопол” представя книгата „Хранене, дишане и сексуална култура”.

 

20:00 часа, Литературен кът

Ø  Представяне на най-новата книга на МИНА – „Карантина”, колекция от фантастични разкази, повечето от които в жанра антиутопия. Разказите са като сънища, оставили спомен от нещо преживяно и лично изстрадано, към който се насочват търсещите изгубената душевност герои. Миговете на пленителен блян биха привлекли всеки любител на фантастичния жанр.

 

08.08., събота

11:00 часа, Литературен кът

Ø  ИК „Знаци” представя детската книга „Капчици смях” и стрийт шоу с участието на актьора и автор на книгата Янко Митев.

18:00 часа, Литературен кът

Ø  Издателство „Хелиопол” представя книгите „Методика за обучение по Иайдо”, автор Леонид Караваев, Кай Сей Кан доджо и „Дзен в бойните изкуства” от Тайсен Дешимару.

 

19:00 часа, Литературен кът

Ø  ИК „Знаци” представя детската книга „Капчици смях” и стрийт шоу с участието на актьора и автор на книгата Янко Митев.

Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.

 

Работно време на изложението: 

Ø  31 юли (петък) – 09 август (неделя) включително от 10:00 ч. до 22:00 ч.

 

Участници в „Алея на книгата” Варна 2020:

Шатра 1 – Варненски издателства

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Изида, Персей

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – AMG Publishing, Робертино

Шатра 6 – Сarrot, Жануа’98, Кибеа, Мусагена

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют

Шатра 9 – Букохолик, Вакон, FOX book café

Шатра 10 – Емас, Рива

Шатра 11 – Дамян Яков, Иком Медия, Милениум

Шатра 12 – Жанет 45, Мармот, Пощенска

кутия за приказки, Таймлайнс

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Бяло братство, УИ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново, Хартиен свят

Шатра 15 – Асеневци, Колибри

Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Пух

Шатра 17 – АйСиЮ, Артлайн Студиос, Про Бук

Шатра 18 –Знаци, Ина, Kostenurko.com, Хелиопол

Шатра 19 – Лексикон, Лист, Панорама, Togheder Academy, Шям

„Алея на книгата” – Варна ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.

 

Следете събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/2689969521283556/

Организатор: Асоциация „Българска книга”

 

Източник: Асоциация „Българска книга”

*Снимки: Асоциация „Българска книга”

TetraDkaTa