Среща с проф. Сава Василев и неговата белетристична книга триптих „Разказвачът“ в Габрово

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

На 24 януари от 17:00 ч. в РБ “Априлов-Палаузов”-Габрово университетският преподавател и писател Сава Василев ще представи последната си книга “Разказвачът” (ИК “Жанет 45”, 2018).

Това е книга триптих, в която малките повести се опитват да напишат част от големия разказ за превъплъщенията на балканския човек. Онзи, който непрекъснато се отдалечава и приблажава от и към себе си. Впрочем, това прави и авторът на тази книга. „Разказвачът“, „Непокорният Лука“, „Жената и златният Осъм“ дават убежище на много истории, герои и разказвачи. Тук разказът и разказването са най-висшата форма на живот. Начин да се живее, начин да се умира. Излиза, че са закодирани в кръвната група на балканския човек. Чрез големия разказ за себе си и света този уникален човешки тип пътува във времето и върши истински чудеса. Драматични, но и романтични обрати, защото „разказвачът“ не е лишен от нищо – нито от белезите на историята, нито от авантюрите на настоящето. Затова не бива да ви учудва нито една среща – особено тази, при която времето спира и невероятното раздава плесници на умиращите души, за да ги върне отново към живота.

***

Сава Василев е роден в град Каварна. Възпитаник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Днес е професор в същия университет. Литературен историк и критик, писател. Дебютира през 1993 година с цикъла разкази „На лов без кучета“. Автор е на 22 книги, 5 (пет) от които са белетристични – сборници с разкази, пиеси, новели, и роман. Негови книги, отделни разкази и стихове, както и откъс от романа са превеждани на френски, полски, хърватски и руски език.

TetraDkaTa