„Червените мишки” на Мирела Костадинова (ревю) – Лъчезар Йорданов

Публикувано от Лъчезар Йорданов на

Айнщайн някога е казал: „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки”. Днес думите на великия физик звучат все по-актуално, пречупени през призмата на необходимостта от възпитаване на емоционално зрели подрастващи.

Интелектът далеч не се изчерпва с теория и общи факти за Вселената. Напротив, той покълва там, където знанието, емоциите и мъдростта съжителстват в хармония. Хармония, която съществува несломимо в приказките. Книгата „Червените мишки” на Мирела Костадинова е пример за това как класическият детски наратив се съчетава с естетиката и дълбочината на съвременния художествен текст. Знанията, опита и мъдростта на писателката откликват на нуждите от кратко описание на обществените болки и тегоби, втъкани в приказките, които пише. Това прави „Червените мишки” подходяща за всички възрасти.

Езикът на животните и езикът на природата, на водата, на мъглата и светлината са част от разума на природата. Какво по-естествено от това да има приказки, чиито герои са животни? Как по друг начин да си говорим с тях, след като няма нито речници, нито наставления да се разбираме с тях?

Мишките на Мирела Костадинова идват от една традиция в литературата, която, според мен, считаме за позабравена или просто отминала. Ето че вече сме населени с едни добри, весели и знаещи мишки. Те няма да ни направят зло, нито да ни уплашат, а точно обратното…

Детската илюстрация е най-жизнерадостният празник в света на книгата. Имаме чудесни традиции, срещаме чудесни нови начини на пресъздаване. Илюстрациите към приказките в „Червените мишки” надхвърлят строгите рамки на графиката, като възбуждат въображението, допълват цялостното настроение от прочетеното и хвърлят котва към дълбините на съзнанието. Художественото оформление на книгата е дело на Калин Николов, ученик на Борис Димовски, един от най-уважаваните майстори на четката в България. Монохромните изображения на маестро Николов притежават пластичността на живописното изразяване в изобразителното изкуство. Сякаш виждам фигури, играещи дервишов танц върху бяло платно. Илюстрациите на Калин Николов са в духа на класическата рисунка с модернистични елементи, каращи четящия да добави в съзнанието си последните щрихи на героите от приказките. Така изображенията хармонират по неповторим начин с текстовете на Мирела Костадинова!

 

Автор: Лъчезар ЙОРДАНОВ

*Изображение: Костадинова, М. Червените мишки, ред. Янислав Янков, худ. Калин Николов, изд. “Фабер”, 2018.

TetraDkaTa