Какво е наистина да се върнеш според новия роман на Даниела Стан? – Йоана Йорданова

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Завръщането е може би един от най-често срещаните мотиви на художествените, а и на нехудожествените творби. Клише, почти. Но не и в „Да се върна“ на младия автор Даниела Стан. Историята на главния герой Калвин е вдъхновяваща и в същото време поучителна със своите обрати и романтични мотиви.

Калвин е измъчван от травматичните си спомени от миналото, които го отдалечават от родното място и любовта му към София. Смъртта на майка му оставя тъмен отпечатък върху живота на младия мъж и той няма избор, освен да се справи с демоните си и да продължи напред. Но ще успее ли да превъзмогне огорчението в името на любовта?

Действието лежи на поредица от спомени от миналото, кошмари и мисли на главния герой, който малко по малко осъзнава, че въпреки трудния си живот и предизвикателствата, все пак не е пораснал. Той трябва да вземе още множество важни решения и да превъзмогне себе си, за да се отърси от мрака на детството и скръбта за майка си.

Всеки ред от тази книга е пропит с емоции и недоизказани истини. Това е борба за вътрешния Аз, за съществуването на идентичността на героя и бъдещето му по пътя на зрелостта. Той е самотен, виновен без вина, изоставен и търсещ отговори, но намесата на София го връща към живота. Тя е неговия спасител, алтер его и отправна точка към промяна, за чието съществуване той дори не е подозирал.  Предстоят повратни моменти, разкрития, които да го разколебаят или убедят…

Нищо не става ясно до края, в който Калвин взима съдбовното решение, което определя живота и душевното му състояние занапред. Самият той казва, че утре може да е последния ден. Затова трябва да живеем и да взимаме от живота, защото може и да няма утре. Мъдростта в тези думи говори за много години опит, въпреки младостта на героя, но неговата емоционална зрялост е само привидна, докато той не се справи с болката от миналото.

„Да се върна“ е прекрасна история, която придава нов смисъл на самото завръщане. То не е само пътуване от точка А до точка В, а дълго, уморително и определено вълнуващо приключение преди всичко към самият теб. Това е четиво, което буквално ще ви хване за ръка и ще ви поведе към осъзнато сънуване с неосъзната цел. Накрая ще ви разплаче, зарадва и развълнува, докато не почувствате героите като приятели, които изпращате на дълъг път. Но дали ще ги видите отново зависи само от автора, на който пожелаваме още много литературни подвизи и успехи!

 

Автор: Йоана ЙОРДАНОВА

* Изображение: Даниела Стан. “Да се върна, изд. “Либра Скорп“, 2019.

TetraDkaTa