„Достатъчно дълго” на Петър Чухов препълни Литературния клуб на Столична библиотека

Публикувано от Иван Христов на

На 2 април 2019 г., в Литературния клуб на Столична библиотека се събраха десетки почитатели и приятели на писателя Петър Чухов. Поводът беше премиерата на новата му книга с проза, която носи името „Достатъчно дълго“. На събитието присъстваха близки приятели на Чухов като Пламен Дойнов, Емануил Видински, Михаил Неделчев,  Николай Георгиев, Иван Христов и много други.

Интересът на читателите не е случаен, тъй като с тази нова книга Петър Чухов представя един нов начин на писане на проза. Неслучайно на корицата на книгата има подзаглавие  „кратки и други разкази, пиесказ и разказеса“. Новата рожба на Чухов е пъстра както откъм текстове, така и откъм изображения. За това отново се е погрижил екипът на издателство „Жанет 45”. Издателството, което от години е спътник на творчеството на Чухов, уважи премиерата на книгата, тъй като Божана Апостолова, директор на „Жанет 45”, откри вечерта. Тя беше, както винаги, откровена и увлекателна в историите си, свързани с Петър и даде едно ведро начало на премиерата. За работата на Чухов в Столична библиотека и за неговите творчески постижения говори Юлия Цинзова, директорът на Столична библиотека. Тя благодари на Чухов за усърдната му работа и го поздрави за новата книга.

Редакторът на книгата, Ангел Игов се опита да не бъде многословен, но все пак разказа интересни моменти от работата им върху текстовете в „Достатъчно дълго“.

„Той не се свени, няма притеснение да опитва в тази книга нови неща, нови форми. Такива, в които няма опит, или такива, които изобщо не съществуват, или пък да руши вече съществуващите. Не се свени да пише текстове, които не е планирал и не знае къде точно ще го отведат. Оставя ги действително да се развиват свободно, да дишат свободно, по свой начин. Мен това лично много ме впечатлява, защото аз съм човек, който много планира. (…) Много от тези текстове съдържат неща, които мнозина автори, на мястото на Петър Чухов, биха искали да премълчат. Тук има фантазии, сънища, неща, които изглеждат изскочили по един сравнително непосредствен начин от несъзнаваното, и не всеки би го написал по такъв спокоен и непосредствен начин. С тази книга Чухов поема рискове, но за това не му пука особено.“ Това сподели Ангел Игов.

От тази малка част от думите на Ангел Игов можем да разберем, че „Достатъчно дълго“ е една книга, която се появява на съвременната литературна сцена като един иновативен и тематично многопластов образ.

Вечерта завърши с четене на текстове от самия автор, придружено от звуците на саксофона на неговия приятел Иван Бороджиев.

 

Автор: Калоян ХРИСТОВ

* Снимки: Елисавета Шапкарева

TetraDkaTa