Как се приготвя фантастично гурме или защо трябва да притежаваш новия брой на „Дракус”

Публикувано от Лъчезар Йорданов на

Дяволски добър Dracus.

Алитерацията не е никак случайна. Тя е продиктувана от неподправената ми емоция. Скъпи читателю, ако можеше да изпиташ същия кеф, какъвто аз в момента изпитвам, държейки новия брой на единственото по великолепието си списание за фантастика, щеше да възкликнеш: „Тоя Dracus е дяволски добър”. Агоп Мелконян, Здравка Евтимова, Хауърд Лъвкрафт, Мирослав Пенков, Едгар Алан По, Христо Карастоянов и Явор Цанев са част от плеядата писатели, чиито произведения намират място в страниците на списанието. И това ако не е истински книжен гуляй за фантастичния фендъм!

Споделям с теб гурмето, което ни е приготвило издателство GAIANA. Или: Защо трябва да притежаваш новия брой на „Дракус”?

Мога да изтъкна 666 дяволски добри причини. Ето 6:

  1. Форматът на списанието е променен. През 2019 ще излязат само два броя, но за сметка на това обемът е увеличен – цели 156 страници!
  2. Подборът на текстове се откроява с богато жанрово разнообразие. От криминални разкази („Целунат от Бога” – Явор Цанев), през хорър („Низвергнатия” – Х. Ф. Лъвкрафт), до психологическа фантастика („Петното и петното” – Агоп Мелконян). А това са малка част от творбите, които ще откриеш.
  3. Разказите са подредени чрез тематичен акцент. Първите са свързани с творчеството на Едгар Алан По. А вторите – с писателското дело на Агоп Мелконян.
  4. В броя можеш да намериш информация за конкурса за разказ на издателство Gaiana, така че направи физзарядка на пръстите и почни да тракаш по клавишите!
  5. Само в „Дракус” ще намериш на едно място разказа „Кръв от къртица” (Blood) на Здравка Евтимова, който учениците в САЩ изучават, заедно с „Низвергнатия” (The Outsider) на Хауърд Ф. Лъвкрафт. Както вероятно знаеш, разказът на невероятната ни белетристка беше включен в учебник по литература за осми клас в тематичен раздел Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно.
  6. В сегашния си формат списанието има колекционерска стойност, защото е книга с фин редакторски усет за качествен подбор на фантастични текстове. Смятам за редно да си отделиш място на рафта за новите броеве до тези от поредицата „Библиотека „Галактика”, а аз да скова нова етажерка.

Останалите 660 причини ще откриеш сам.

След като раздразних читателското ти небце, вярвам, че съм възбудил в теб апетита да опиташ, т.е. прочетеш, новия брой.

До скоро! Ще се видим на по „Дракус”.

 

Автор: Лъчезар ЙОРДАНОВ

*Изображение: http://gaiana-books.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5/727/

TetraDkaTa