За сладката носталгия по изживяното детство в „Злостории” на Явор Цанев (ревю) – Лъчезар Йорданов

Публикувано от Лъчезар Йорданов на

Спомням си с умиление една стара полусрутена къща в родния ми град Попово, която аз и приятелите ми в детството наричахме „база”. През деня там обсъждахме „военни стратегии” с часове. Обаче паднеше ли мрак някогашното жилище придобиваше зловещ вид. Вярвахме, че могъщи тъмни сили се пробуждат за живот, играейки хоро от сенки.

Днес минавам по улицата. Къщата е изравнена със земята. Няма я, няма ги и онези плашещи свръхестествени същества. Страхът е отстъпил място на сладката носталгия по изживяното детство. Усмихвам се. Всичко е било фантазия.

Отдавна не бях чел детска литература. Първият ми досег с нея от години насам бе хорър романът „Злостории” на Явор Цанев.

Книгата е увлекателно юношеско четиво, което няма да остави безразлични нито малки, нито големи. Разказът за приключенията на Дани и Монката в търсене на причината за странната нощна активност в къщата на Съскащия (име, което всява ужас в детските сърца) държи в напрежение читателя от първата до последната страница.

Повествованието е гладко, сюжетните линии се следят лесно, което прави книгата достъпна за всекиго. Ужасът се изживява чрез чувствата на героите, което прави образите им пластични и правдоподобни.

Призрак, дух или човек? Какво има там, в къщата? Това са въпросите, на които Монката и Дани търсят отговор в поредица от нощни скитания из пустите улици на градчето и дома на Съскащия.

Защо бащата на Дани се замесва в лудориите на сина си и неговия приятел? Каква е ролята на една книга с антикварна и сантиментална стойност в историята, която ни разказва Явор Цанев? Как полицията се въвлича в приключенията на двете момчета? Относно първия въпрос… причината бащата на Дани да…

Е, няма де, спокойно. Няма да пускам спойлери. Разберете сами. Романът е само 134 страници и се чете на един дух. Дъх, извинете! Ако си тийнейджър, който харесва страшни истории, книгата е за теб. Ако си вече пораснало дете като мен, което харесва страшни истории, книгата е за теб. Ако ти харесва графиката, без съмнение ще харесаш илюстрациите на Нели Друмева.

„Злостории” очарова с лекота на стила и постоянен съспенс, които правят книгата задължителен елемент от домашната библиотека на всеки уважаващ себе си читател.

Автор: Лъчезар ЙОРДАНОВ

*Изображение: Цанев, Яв. Злостории. Ред. Весела Фламбурари. Изд. Upper Earth Books, 2018

TetraDkaTa