“Лъвкрафт” във Велико Търново

Публикувано от Лъчезар Йорданов на

На 5 декември в търновския клуб ТАМ под формата на представление-лекция бяха представени животът и делото на Хауърд Франсис Лъвкрафт – един от ваятелите на ужаса като литературен жанр.

Пърформансът на Леонид Йовчев и Галя Костадинова добави ново измерение във възприятията ни за психозата, съпътствала американския писател и критик през целия му живот.

Бяха представени любопитни факти от сюрреалистичното битие на автора. Защо сюрреалистично? Когато Хауърд е на три, бащата на бъдещия писател е приет в болница „Бътлър”, Провидънс. Диагнозата – психоза. Малко по-късно същата съдба сполетява и майка му. Х. Ф. Лъвкрафт е страдал от парасомния, отключваща перцепцията за живи образи на гротескни твари като от картините на Марк Пауъл. За „свръхестественика”, както често бива определян американецът, се смята още, че е имал агорафобия и рядко е излизал по светло, на което се дължи бледото му, изпито и лишено от жизненост лице.

Неистови мъртвешки писъци. Вискозна материя от паралелни вселени. Реалност, построена в сгъвките на разлагаща се биомаса. Зов на митично водно божество. Ктхулу! Всичко това бе пресъздадено чрез изключително богато откъм ефекти аудио-визуално шоу, което стягаше сърцата на публиката в ледена си примка.

Страх. Тревожност. Носталгия по преходността на живата материя. Триумф на лудостта и хаоса над рационалността в съществуването. Нима сме по-силни от разпада на соматичната предопределеност?

***

Текст, режисура и музика: Ани Васева
художник: Стефан Дончев

С участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова
и гласовете на Боян Манчев и Цветан Цветанов

 

Автор: Лъчезар ЙОРДАНОВ

*Изображение: официален постер на Mетеор за събитието във Велико Търново

 

 

 

TetraDkaTa