Дружеството на писателите в Габрово навърши 45 години

Публикувано от Иван Христов на

На 2 октомври 2018 г. Дружеството на писателите в Габрово отпразнува 45 години от учредяването си. Залата в ХГ “Христо Цокев” се изпълнени с гости, сред които  – бивши и настоящи членове, приятели и сподвижници организацията през годините. Събитието се уважи още от зам. кмета на Габрово Нела Рачевиц, началника на отдел “Култура и туризъм” в Община Габрово Радослава Балевска, директора на РБ “Априлов – Палаузов” Савина Цонева и др.

Богатата програма на събитието включи: кратко проследяване на историята на Дружеството, слово на председателя Христо Мандев, представяне на том II от антологията „Стряха над Янтра“ (книгата се издава се издава чрез проект на РБ “Априлов – Палаузов” по програма “Култура” на Община Габрово) от съставителя Минчо Г. Минчев, придружено с изказване на рецензента на книгата Борис Данков, както и поетичен рецитал със стихове от членове на Дружеството. Събитието се води от Росица Кънева, а за музикалните изпълнения се погрижи музикална група „Весела“.

Дружеството на писателите в гр. Габрово се учредява на 20 април 1973 г. по решение на Бюрото на Съюза на българските писатели като първо такова в провинцията за цялата страна. Негови учредители са седем редовни и девет спомагателни членове. Първи председател става Станислав Сивриев, а секретар Димитър Стефанов. През есента на същата 1973 г. Дружеството се вписва в специален регистър като клон на СБП, с цел „да обедини творческата организация, членовете на съюза и авторите с убедителни литературни прояви, които живеят и пребивават дългосрочно в Габровски окръг”.

В годините (с прекъсвания) Дружеството на писателите в Габрово издава емблематичния алманах „Зорница“, чийто последен брой излиза през 2009 г.

През 2005 г. Дружеството, съвместно с Община Габрово и НЧ „Априлов-Палаузов“, учредява конкурса „Априловски награди.“ (впоследствие към организаторите се присъединяват още културни институции и частни фирми от Габрово). Той е за литература и за новоиздадени книги.

Към 2018 г. в Дружеството на писателите в Габрово членуват над 60 габровци. Над 30 от тях са и членове на Съюза на българските писатели.

 

Автор: Иван ХРИСТОВ

* В текста са използвани данни от историческата справка за Дружеството на писателите в гр. Габрово, изготвена от Минчо Г. Минчев
* Заглавно изображение: Дружество на писателите – Габрово
* Снимки: Иван Христов

 

TetraDkaTa