Владимир Николов: Спортът и литературата изграждат човека, грижат се за физическото и емоционалното му благоденствие

Владимир Николов е един от най-известните спортисти на България. Дългогодишен капитан на националния отбор по волейбол, носител на десетки награди и купи. Бил е част от най-добрите отбори по света. Неговата спортна кариера е пример за постигнати цели и осъществени мечти. Отговорен глава на семейство, баща на четири деца. Мъж, който е познат с постиженията си и с делата си. Днес обаче ще разберем къде литературата пресича заниманията на Владимир Николов и какво място заема в неговия живот. Ще научим кои са любимите му книги и как литературата може да влияе на личността.

Tetradkata.com: Здравейте, г-н Николов. Благодарим ви, че отделяте от времето си за нас и нашите читатели.

Владимир Николов: Темата ми харесва, затова и за мен е удоволствие.

Tetradkata.com: Години наред вие сте пример за подражание за много спортисти, често ли се случва в свободното време спортистите да четат, предвид натовареното ежедневие?

Владимир Николов: Не мога да кажа за другите спортисти, мога да кажа за себе си. Аз обичам да чета и винаги съм намирал време за четене. Заетостта на спортистите е много интензивна, но с периоди на почивка.

Tetradkata.com: Кои са любимите ви книги?

Владимир Николов: Чел съм всички книги, преведени на български от Лий Чайлд. Харесвам поредицата “Свирепия” на Ричард Марчинко. Обичам да чета фентъзи и фантастика.

Tetradkata.com: Вие сте баща на четири деца. Какви книги четат по-големите ви синове и какви книги четете на най-малките членове на вашето семейството?

Владимир Николов: С големите сме чели и дискутирали предимно книги на спортна тематика, основно автобиографиите на известни спортисти. За съжаление младите не четат достатъчно книги, колкото ми се иска на мен, въпреки че в много отношения и теми са доста по-запознати и от нас.Това означава, че успяват да развиват ума си и донякъде фантазията си. С малките четем вечните класики за деца като “Пипи дългото чорапче” и „Карлсон, който живее на покрива“, както и по новите съвременни поредици като „Костенурчето Франклин“ и книги за пирати, динозаври и принцеси.

Tetradkata.com: Спомняте ли си коя беше първата книга, която прочетохте?

Владимир Николов: Първата ми книга беше “Роня – дъщерята на разбойника”.

Tetradkata.com: Какво търсите из страниците на една книга?

Владимир Николов: Основно търся удоволствие от четеното, както и развлекателна култура.

Tetradkata.com: Къде се пресичат спорта и литературата според вас?

Владимир Николов: Така както спортът изгражда личността и възпитава доста морално-волеви качества у човека, така и литературата помага на човешкия индивид да се развива, разширява мирогледа му, обогатява мисленето му. Така че, ако обобщим, и спортът, и литературата изграждат човека, грижат се за физическото и емоционалното му благоденствие.

Tetradkata.com: Обмисляте ли да напишете книга, посветена на вашия живот и кариера?

Владимир Николов: Не съм сигурен, че такава книга би била интересна за широката публика, защото животът на спортиста е 99% скука, гарниран с някое състезание.

Tetradkata.com: Какво е кредото, което ви съпътства?

Владимир Николов: Ако искаш да правиш нещо наистина добре, трябва да му се отдадеш напълно. За да постигнеш „Мастери“ в някоя област, трябва да ѝ посветиш 10 000 часа.

Tetradkata.com: Ако бяхте писател, поезия или проза щяхте да пишете?

Владимир Николов: Със сигурност проза, нищо поетично няма в мен.

Tetradkata.com: Какво бихте пожелали на читателите на Tetrdakata.com?

Владимир Николов: В тези времена, в които живеем, мога да им пожелая само да бъдат здрави.

 

* Снимка: Lap.bg, Илиан Телкеджиев

TetraDkaTa