“Портретът на Дориан Грей” с три номинации за театралните награди “Аскеер” 2024

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Ново признание за зрелищния спектакъл на Драматичен театър – Габрово „Портретът на Дориан Грей“. Три номинации за театралните награди „Аскеер“ ще бъдат вписани сред успехите на спектакъла.

Работата на Мариета Голомехова по „Портретът на Дориан Грей“ е отбелязана с номинации в категориите за „Сценография“ и за „Костюмография“. 

А композиторът Милен Апостолов е номиниран в категория „Театрална музика“.

Творческите постижения и на двамата са оценени и за друг театрален проект, в който участват – „Преображението“ по Франц Кафка, реж. Веселка Кунчева, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

„Портретът на Дориан Грей“ е създаден по едноименния роман на Оскар Уайлд, след 10-дневно творческо ателие с тема „Да изгубиш себе си“, проведено от екипа на Веселка Кунчева, и последвал 3-месечен репетиционен процес. Текстът е писан от Веселка Кунчева и Полина Христова, а хореографията в спектакъла е дело на Явор Кунчев. Георги Атанасов е дизайнер на звука на продукцията.

След премиерата на спектакъла, която беше на 1 и 2 февруари, той вече пътува в едни от най-големите градове у нас – София, Варна и Стара Загора, и беше посрещнат с препълнени салони и убедителни овации от публиката. До края на театралния сезон предстоят следните представления:

10 май – Русе

14 май – Габрово

27 май – Велико Търново

17 юни – Ямбол

27 юни – Габрово

В „Портретът на Дориан Грей“ участват актьорите:

Адриана Димова, Александър Андреев, Атанас Димитров – Фози, Благовест Мицев (гост), Ванина Попова, Виолина Доцева, Дилян Николов, Димо Сава Димов, Добринка Тосева, Магдалена Славчева, Мелин Ердинч, Надежда Петкова, Поля Йорданова, Таня Йоргова, Цвети Пеняшки (гост)

На 24-ти май – в деня на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност и култура, в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” Фондация „АКАДЕМИЯ АСКЕЕР” ще връчи за 33-ти път своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.

Наградите „АСКЕЕР” са единствени по рода си театрални  награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

 

Източник: Драматичен театър “Рачо Стоянов” – Габрово

TetraDkaTa