Галерия „Видима“ представя изложба живопис на художника Алберт Хаджиганев

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Художникът Алберт Хаджиганев е роден в Севлиево, но живее и работи във Франция вече над 40 години. Излагал творбите си в престижни галерии във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия, САЩ, неговото изкуство е добре познато и високо ценено сред изкуствоведи и колекционери от цял свят. Първото му професионално представяне на родна земя е едва през 2021 г. в известната частна столична галерия „Астри“. Интересът към него и творчеството му провокира още една изложба през 2023 г., отново в същото пространство.

Алберт Хаджиганев е роден през 1954 г. в семейство с афинитет към изкуството. Баща му е художник, а по-големият му брат е скулптор. До 1982 г. изучава живопис при различни учители, както и фотография в полиграфическата гимназия в София. Емигрира във Франция и от 1982 г. до 1989 г. се обучава в ателието на известният Реми Арон, а едновременно с това завършва Висшето национално училище по изящни изкуства – Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts в Париж.

Оттогава има над 60 самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия и др. Постоянно е представян в Съединените американски щати в Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Частни, държавни и общински колекции в цял свят притежават негови произведения. През  1989  г.  получава  голямата  награда  за живопис на Академията за изящни изкуства при Френския институт, Париж. През 1991 г. получава наградата на правителството на Монако.

Историята на Алберт Хаджиганев е интригуваща. Мечтае да бъде художник. Нещо на пръв поглед толкова обикновено се оказва на практика невъзможно за него в тогавашната реалност. Пътят му е труден, но успява – в чужбина. Мечтата му да може да рисува свободно се сбъдва и радостта от това се усеща в картините му дори и след 40 години. В предстоящата изложба ще можем да се насладим на спиращи дъха пейзажи от Франция, Испания, Гърция, Китай, дори България, които в правилният момент са „срещнали“ погледа и чувствата на художника.

Изложбата ще се открие на 13 април, събота. Галерия “Видима” отваря врати в 11:00 ч., а официалното представяне на Алберт Хаджиганев и неговото творчество ще започне след 11:30 ч. Желаещите ще могат да се сдобият със специално съставен по повод на тази изложба албум с картините на художника.

 

Източник: Галерия “Видима”

TetraDkaTa