Галерия „Видима“ представя “Емоционални пейзажи”, изложба керамика на Ирина Вачкова и Ивайло Иванов

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Двамата керамици са по-популярни с прозвището „Термодвойка“ и в едноименното си ателие в продължение на 25 години превръщат един древен занаят в съвременно изкуство. (Термодвойка е уред за измерване на температурата в пещите, в които се изпичат глинените изделия, но отлично описва и енергията във връзката между двамата автори). Повод за предстоящата изложба е именно навършването на четвърт век от създаването на тяхното „най-голямо дете“, както те наричат своето студио.

Ивайло и Ирина са от хората, които творят истински със сърцето си, чувстват и влагат душата си в своята работа, създават изкуство, преди всичко заради своята потребност, от любов към красивото, от желанието да изразят мислите и чувствата си. Избрали са път с противоположна на комерсиалното посока, който ги е отвел далеч от сивотата и шума на големия град, в тихото и китно Ново Село, квартал на планинското градче Априлци.

Авторите от „Термодвойка“ предлагат на сетивата ни произведения на изкуството, които са уникални и неповторими, тяхната стойност идва не от евентуалното им приложение в ежедневието, а от тяхната самодостатъчност като обекти на съзерцание, доставящи емоционална наслада и душевна удовлетвореност.

Творбите им звучат изключително модерно, напълно различни от всичко познато. Основна движеща сила е преклонението пред величествената природа, което намира своя „отпечатък“ във всяко едно тяхно творение, но същевременно под една или друга форма отпечатък оставя и всичко създадено от човека като култура и прогрес.

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов завършват Средно художествено училище за приложни изкуства гр. Троян. В неволите на Виденовата криза им се налага да започнат веднага работа по специалността им керамика, в следствие на което добиват от рано ценен опит, който прилагат за кратко и в Чехия. Пътуването разширява мирогледа им и спомага за събирането на стартов капитал за собствено ателие. Ето така се ражда “Термодвойка” от спътници в творчеството и живота. В работата си се допълват, като Ивайло има афинитет към скулптурата и формата, а Ирина към декорацията и съдържанието.

Първата им самостоятелна изложба е в галерия “Сезони” гр. София за Коледен салон 2001-2002 г. От тогава участват в многобройни творчески инициативи. През 2007 г. по покана на Агенция по туризъм представят България в редица европейски държави. Ателието се радва на нестихващ интерес от чужди туристи и наши посетители на Априлци.

Споделяйки философията, че се качваш на сцена само, когато имаш какво да кажеш, 22 години по-късно, по покана на галерия „Видима“ и по случай 25 години от създаването на керамик студио „Термодвойка“, това ще бъде втората им самостоятелна изложба.

Начало: събота, 16-ти март, 17:00 ч., вход свободен.

 

Източник: Галерия “Видима”

TetraDkaTa