Захари Карабашлиев: Ние провиждаме през раните си

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Репортажът подготви Вела Лазарова

При голям интерес на 13 февруари Захари Карабашлиев представи новата си книга „Рана“ в Актовата зала на Национална Априловска гимназия. Той е сред най-четените съвременни български писатели и главен редактор на издателство „Сиела“.

Романът „Рана“ е най-четената книга от читателите на Столична библиотека за миналата година и е спечелила наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“.

 

„Книгата е най-близо до магията. Заедно с автора Захари Карабашлиев ще споделим неговата най-нова книга, магията на неговото творчество“, каза Мария Башева, областен управител и откри литературната среща.

Развълнуван Захари Карабашлиев сподели, че гостува за първи път в Габрово. „Радвам се, че тази книга ми помогна да дойда в Габрово, да бъда в Априловската гимназия“. Като благодари за поканата на областния управител Мария Башева и на семейство Маркови от Севлиево той каза, че посвещава книгата си на незапомнените.

Водещ на срещата бе Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново и съосновател на онлайн платформата за литература, изкуство и култура „Тетрадката“, който в диалог с автора заинтригуваха многобройната публика.

Захари Карабашлиев сподели, че в романа “Рана” читателят ще открие и „тази част от нашата история, която не е разказана. История, която минава през семейството е много интересна, а у нас се учеше политическа история…“ .

Разказът за село Крумово е важна част от книгата, което се намира между Добрич и Варна и е било мястото на първите стълкновения между български, румънски и руски войски през 1916 година. На Добруджанския фронт съдбата среща главния герой с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче.  Историята за малкото момиченце Елена, което върви през полетата на Добруджа, а до него е Сава Сотиров, доскоро студент по право в Софийския университет, влюбен в красивата пианистка Елиза генералска дъщеря в последния клас на Музикалното училище, а той е войник на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. Сава е ранен, но иска да доведе спасеното от него 4-годишно дете до безопасно място…

Историята в книгата ни отвежда още в София от началото на века, в Одринска Тракия, където през 1913 г. е етническото прочистване на българите, извършено по ужасяващ начин от редовна турска войска и башибозук и където хиляди загиват…

Заглавието на романа напомня за тези национални рани.

Авторът Захари Карабошлиев сподели и за продължилото с години четене на документи: писма от фронта – „най-чистия звук на войната“, мемоари, дневници на войници, които му дават усещане за близост с историческия момент, за оптимизма, вярата в любовта и жертвоготовността на хората към отечеството. Все проучване на спомени за една отминала България в процеса на писване на романа. „Аз към комбинирал истории на различни семейства. Това не е военен роман, а е семеен роман.“, отбеляза той.

Авторът бе любезен да отговори на различни въпроси от публиката с уверението „Ние провиждаме чрез раните си“.

Захари Карабашлиев бе поканен от областния управител Мария Башева да бъде първи с отправено послание към младите хора в новата книга „Лексикон на успеха“.

 

Автор: Вела ЛАЗАРОВА

TetraDkaTa