Човекът между живота и смъртта в пиесата “Бар “Роза и венец”

Публикувано от Лъчезар Йорданов на

На 26 февруари и на 1 март 2018 г. във Велико Търново се изиграха два спектакъла на пиесата „Бар „Роза и венец” на английския драматург Джон Пристли (1894-1984). Спектаклите са дело на самодейната трупа на НЧ „Пламък 2016”.

„Бар „Роза и венец” е първата едноактна пиеса на Джон Пристли. Тя първоначално е замислена като телевизионна постановка. По-късно е адаптирана за театъра.

Мизансценът е бар в североизточен Лондон, наречен „Роза и венец”. Една вечер в бара влиза група от няколко представители на работническата класа, които, без един, са отчаяни от живота. Всеки излива болката си, но никой не разбира другия. Групата е потресаващо меланхолична. Само един може да я постави в дисбаланс. Един хрисим младеж с широка усмивка. Докато другите са отвратени от живота си, той – Хари Тъли – го обича и му се наслаждава, осъзнавайки че простите неща носят щастие и душевен покой. С появата на Странника героите в пиесата претърпяват метаморфоза на характера, започват да изпитват страхове, каквито не са изпитвали досега. Преживяването ги променя – те достигат своя личен катарзис.

Темите за живота и смъртта ръководят действието на пиесата, а финият английски хумор придава плътност на героите. Перфектната игра на самодейните актьори добавя завършеност на изиграните роли.

Всеки от нас може да се открие в героите на пиесата. Затова тя е въздействаща. Лична. Затрогваща по много начини. В един момент е възможно да се разтрисате от смях, а в следващия да ридаете, защото трагедията и комедията в пиесата са дълбоко лични преживявания. Като катарзиса на героите.

Пиесата е хубав повод да си доставите емоционален екстаз!

Не пропускайте следващите премиери на постановката – 23 март 2018 г. в гр. Свищов (Читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови”) и 2 април 2018 г. в гр. Велико Търново (Читалище “Искра”). Билети можете да закупите от касата на ул. „Асен Златаров” №5 (срещу служебен паркинг на театъра) и на място.

Герои:

Мистър Стоун – нещастен водопроводчик, скептик

Мис Рийд – бъбрива дама, вечно хленчеща

Пърси Рандъл – наскоро оженен младок, песимист

Айви Рандъл – жената на Пърси, плаха и горестна

Ма Пек – саможива възрастна дама с остър език

Хари Тъли – млад веселяк с голямо сърце

Странник – образът се играе от жена – всезнаеща и с дар слово, притежава свръхестествени сили

Режисьор: Цанка Цанева

Участват: Александър Янев, Галина Искренова, Иво Добрев, Мариета Гунчева, Мартина Атанасова, Милка Цанева, Наталия Георгиева, Пламен Иванов, Полина Паскалева, Християн Бачков

 

Автор: Лъчезар ЙОРДАНОВ

*Снимки: личен архив на Наталия Георгиева

TetraDkaTa