Текла Алексиева: Придобивайте всичко, което си заслужава да бъде придобито…

Текла Вилхелм Алексиева е български художник. Става известна с оригиналните корици, които създава за книгите от поредицата за научнофантастична литература Библиотека „Галактика“ на варненското издателство „Георги Бакалов“. Член е на Съюза на българските художници.

Родена е в София. Завършва ВИИИ „Н. Павлович“, София, катедра Монументално-декоративна живопис, при проф. Гочо Богданов. Работи в областта на живописта, гоблена, монументалната стенопис и илюстрацията.

От 1974 г. участва в редица общи художествени изложби в България и в чужбина. При тематика, отговаряща на времето и съдържанието на изложбите през 70-те и 80-те години художничката проявява ярко развитие и афинитет към градската тема и нейното модерно, фотореалистично пресътворяване (живописната композиция „Кръстовище“), което е един от първите й силни опити в тази насока. За тази цел Текла Алексиева се ориентира към оригинални решения, които подсилват визията на техниката, съвременния дизайн, новите материи, изкуствената светлина, съвременния архитектурен ландшафт.

Текла Алексиева става много популярна със създадените от нея над 120 оригинални корици на поредицата за научнофантастична литература библиотека „Галактика“ на варненското издателство „Георги Бакалов“. В тях тя показва разнообразие, ефектна цветност, внимание към детайла и пространството.

Според създателя на поредицата Библиотека „Галактика“ Милан Асадуров кориците, създадени от Текла Алексиева, имат голям принос за успеха на поредицата.

Носител е на награди от изложби на илюстрациите в България, а през 1985 г. по БНТ е излъчен филм за нея (със сценарист и водещ Стефан Тихчев).

 

Tetradkata.com: Какво е за вас рисуването?

Текла Алексиева: Рисуването е моята професия, професия като много други, но с една разлика – тя е удоволствие, човек би казал. Значи това е хоби! Ами нещо такова излиза. Това е благодат, въпреки че рисуването си е сложно начинание, има трудности, има занаят, но при добри резултати радостта от постигнатото е голяма, особено ако хората харесат моите неща.

 

Tetradkata.com: Откога рисувате и как се зароди любовта ви към изобразителното изкуство?

Текла Алексиева: Всички деца рисуват от малки и аз съм като всички! Някои впоследствие стават художници. Повечето не. Тук вече се намесват много външни фактори – семейство, шанс, възможности… но, разбира се, на първо място е желанието – колкото по-силно, толкова по-добре. Думата любов не бих употребила, а само ще кажа, че е естествено състояние.

 

Tetradkata.com: Кои са вашите учители и как са ви помогнали в творческото израстване?

Текла Алексиева: Работата е учител. Въпреки че е изтъркана фразата, че талантът е 90% работа, аз не се причислявам към трудолюбивите. От всяко нарисувано нещо се уча и усъвършенствам. А учители съм имала много – 5 години в Художествена гимназия, 6 в Академията. Много от учителите са ми помогнали, отворили са ми някакъв прозорец, показали са ми някакъв път. Всичко обаче е вървяло естествено и плавно.

 

Tetradkata.com: Какъв е личният ви „почерк” в рисуването?

Текла Алексиева: Ами личният почерк се вижда от всеки, който гледа! Ако хората разпознават картините ми, значи имам ясен почерк, но как да го характеризирам? Истина е, че художникът мисли с върха на молива, значи моят почерк е моят начин на мислене.

 

Tetradkata.com: През 2018 година издадохте стихосбирка. По какъв начин литературата и изобразителното изкуство се допълват взаимно?

Текла Алексиева: Всичко в човек е взаимно… вместо да нарисувам нещо, се оказа, че мога и да го напиша. Това са моменти от живота, но знам, че не мога да лъжа и измислям неща, за да се харесам. Това е нечестно. Каквото на ума, това и на устата. В един момент се получи стихосбирка. Дори се изненадах, но съм много доволна.

 

Tetradkata.com: Как трябва да се тълкува заглавието на книгата ви?

Текла Алексиева: Заглавието е случайно. Измисли го мъжът ми, който направи оформлението.

 

Tetradkata.com: Разкажете повече за създаването на „Неусетно”.

Текла Алексиева: И заглавието, и книгата станаха, както вече споделих, случайно. Не съм имала намерение да публикувам. Пиша стихотворения така, за удоволствие. С годините се посъбраха, после някой ги прочете всичките, после някой ги хареса, после приятел ги издаде. Стана точно НЕУСЕТНО. Но резултатът много ме зарадва, читателите харесват стиховете ми. Какво по-хубаво от тази неусетност!?

 

Tetradkata.com: Каква е личната ви мантра?

Текла Алексиева: Преди много години ми хареса мантрата на Мери Кетлин, героиня от роман на Кърт Вонегът. Тя беше: „Придобивай,  придобивай,  придобивай“.  Мери Кетлин придобиваше пари, но мантрата може да се приложи към всичко, което си заслужава да бъде придобито: любопитството да знаеш, желанието да разбереш, радостта да общуваш, копнежът все повече да умееш…

 

Tetradkata.com: Какво ще пожелаете на читателите на „Тетрадката”?

Текла Алексиева: Желая здраве, желая многообразие, желая хубави случки в живота. Най-вече въображение и търсене на житейските стойности, които имат  навика да се губят в дебрите на битието.

TetraDkaTa