Росен Карамфилов: Българският културен живот? Той е като риба в пустинята – вони на разложение

Росен Карамфилов е роден в София през 1992 г. Автор е на книгите „Орелът и детето“ (2011), „Стерео тишина“ (2013),  „Колене“ (2014) и „Церебрална поезия“ (2016) и “Въпреки бурите” (2018) През 2014 г. печели наградите „Рашко Сугарев“ и „Добромир Тонев“. Романът му „Колене“ представя България на фестивала на дебютните романисти в Будапеща през 2015 г. През 2018 г. е победител на фестивала “София: Поетики”. Негови стихотворения са публикувани на английски, турски и италиански. Превежда поезия от немски език.

***

Tetradkata.com: Какво е за вас литературата?

Росен Карамфилов: Като видя тоя въпрос, направо ми гръмват всички бушони. Спира ми тока в апартамента. Какво е за мен литературата?! С нея си вадя хляба. Обичам да чета. По много книги наведнъж. Затова и си позволявам да пиша. Ако не четях, колкото чета – щеше да ме е срам да имам такова самочувствие, каквото е моето. Маска ли е то или не – въпрос на взор.

Tetradkata.com: Какво ви мотивира да пишете?

Росен Карамфилов: Разходите ми. Наема на квартирата ми. Красотите и ужасите на живота. Тях описвам. Катализирам малките детайли, които улавя погледа ми и се опитвам да ги направя съществени. Освен това държа с жена ми да живеем нормално, тоест – без да се лишаваме от своите желания, а без труд няма как да стане. В моята работа има дълги периоди на триумф и некратки мигове на застой. Гледам да не се застоявам на едно място. Да се движа. Иначе бих полудял – ако още не съм – съвсем.

Tetradkata.com: Споделете какво е отношението ви за българския културен живот. Доколко е важен за българина?

Росен Карамфилов: Българският културен живот? Той е като риба в пустинята – вони на разложение. Правил съм не един и не два опита във времето да организирам разни културни събития. Гратис, естествено. В смисъл – за мен никога не е имало по-големи дивиденти от две двойни уискита. За организацията на литературно събитие, например. Българина не се интересува от изкуство, камо ли от поезия. Дайте му топъл  хляб, кебапчета, лютеница, ледена, ако е възможно безплатна бира на корем и го оставете. Не го занимавайте с глупости. За масовия българин културата е булшит. Биг Брадър, Слави Трифонов и Пайнер. Това са ни иконите на културата. Оная – изначалната ни култура. Балканщината. Дето уж ни тика напред, а де факто ни тегли назад.

Tetradkata.com: Какво правите през свободното си време?

Росен Карамфилов: Напоследък не разполагам с такова. Цялото ми време е заето. Аз – за сметка на него – съм по презумпция свободен.

Tetradkata.com: Книгата, която четете в момента?

Росен Карамфилов: „Мансардата на бляновете“ Ерих Мария Ремарк. Доколкото зная я е писал на 16. Ремарк е гений с хладна ръка, която кове сребро, по-ценно от златото.

Tetradkata.com: Бихте ли споделили каква е личната ви мантра?

Росен Карамфилов: Разбира се, че не. Ако я споделя с вас – ще престане да бъде лична.

Tetradkata.com: Какво ще пожелаете на читателите наTetradkata.com?

Росен Карамфилов: Здраве и добро зрение.

 

TetraDkaTa