Спектакъл от репертоара на Театър ВЕСЕЛ участва в три фестивала за месец

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

За по-малко от месец търновските актьори от Куклен театър ВЕСЕЛ представиха най-новия си спектакъл „Русалка“ (по немската „Легенда за Лорелай“) на три фестивала.

Първата среща с публиката на международен форум се състоя на сцената на МФСД „Вълшебната завеса” в Търговище. Театралното изкуство за деца в най-ранна възраст е предизвикателство за всеки творец, който би искал да участва в състезание с множеството съвременни форми на изкуствата за деца. В този смисъл международният фестивал на спектакли за деца има високи естетически цели и амбиция да се превърне в празник за своите малки зрители. Високата оценка, дадена от публиката, затвърди успеха на най-новия творчески проект на търновската трупа.

Театър ВЕСЕЛ за поредна година бе поканен да участва в 24-то издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен – единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене. В дните на фестивала писатели, илюстратори и издатели от страната и чужбина показаха на малките читатели най-добрите си постижения в приказния и реалния свят на детската литература. Част от това събитие бе отново спектакъл на Театър ВЕСЕЛ – „Русалка“.

Преди броени дни търновската трупа се завърна и от последното си участие зад граница в Трансилвания – Международния фестивал „Caravana poveștilor”, организиран от Театър Арлекино и Община Брашов. След представянето с „Храбрият оловен войник“, „Принцесата и граховото зърно“ и „Не се предавай“, „Русалка“ е четвъртият спектакъл на Театър ВЕСЕЛ, поканен в престижната фестивална програма на туристическия град. Румънските театри от Букурещ, Констанца, Галац, Браила, Тимишоара, Крайова, Тургу Муреш, Брашов, Ботошани, Плоещ и Клуж Напока, както и независими артистични формации от Италия и Испания оформиха афиша на 7-то издание на престижния форум. Театър ВЕСЕЛ получи нови покани за участия във фестивали в Румъния и Италия с новото си представление.

„Русалка“ е дело на звезден постановъчен екип, носител на наградата „Икар“ 2020 за куклен спектакъл. Драматургичният материал е вдъхновен от стара немска легенда – „Легенда за Лорелай“. Драматизацията и постановката са осъществени от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Сценографията и куклите са сътворени от Наталия Гочева – един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда „Аскеер“ за 1996 г. – композитора Пламен Мирчев – Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев. Продуцент е „Театър ВЕСЕЛ“.

 

Източник: Театър ВЕСЕЛ

* Снимка: Театър ВЕСЕЛ

TetraDkaTa