Вечер, посветена на художничката Фрида Кало, организира читалището в село Зая

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Нежна и крехка на външност, Фрида Кало е преминала през най-дълбоката и жежка пещ на живота, за да свети силно и днес, 70 години след като напуска този свят. Нейният силен дух и творчеството ѝ продължават да вълнуват милиони хора по света.

По този повод Народно читалище “Наука – 1922”, с. Зая има удоволствието да ви покани на вечер, посветена на художничката Фрида Кало в село Зая – на 10 юли, 20:00 ч., на открито пред читалището в селото.

По време на събитието ще може да научите повече за живота и творчеството на Фрида Кало, а след това, който желае може да се потопи в света на изобразителното изкуство.

Водещи на събитието ще бъдат художничката Ани Петрова и арт терапевтът Вяра Йорданова, създателки на инициативата “Вечер, посветена на”.

***

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е мексиканска художничка, представителка на т. нар. „наивистично изкуство“, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Съпруга е на известния мексикански стенописец Диего Ривера. Авторка е на 143 картини, 55 от които са автопортрети.

Нейният живот е белязан от нещастието да се зарази от полиомиелит и по-късно от сериозна катастрофа през младежките ѝ години, които я приковават на легло в продължение на дълги периоди от време, подлагайки я на 32 операции. Тематиката в нейното изкуство се върти около нейната биография и собственото ѝ страдание. Тя е автор на 200 творби, предимно автопортрети. През 1939 г. излага картини във Франция благодарение на покана от Андре Бретон. Една от творбите в тази изложба, която е в центъра Помпиду, става първата картина от мексикански художник, придобита от Лувъра. Прави първата си самостоятелна изложба в Мексико малко преди смъртта си.

 

Категории: Култура

TetraDkaTa