Музеят в Нова Загора открива нова постоянна изложба “Археология”

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

На 14.03.2024 г. (четвъртък) от 18:00 ч. предстои дългоочакваното откриване на новата постоянна изложба „Археология“ в Исторически музей – Нова Загора.

Съвременна, образователна и предизвикваща гордост към богатото културно наследство на Новозагорския край. Изложбата е подредена в две големи експозиционни зали на II етаж и представя хилядолетното непрекъснато развитие на Новозагорския регион – започвайки от Праисторията и пристигането на първите земеделско-скотовъдни общества, преминавайки през Бронзовата и Желязната епоха и бурните времена на Античността и Средновековието. Общо малко над 1000 експонирани движими културни ценности, голяма част от които са изложени за пръв път, анотации и текст на български и английски език, реконструкции, възстановки, рисунки и снимки от фонда на музея.

Основен принцип в концепцията за новата експозиция е максималното оползотворяване на музейното пространство и по тази причина във фоайето между двете зали е поместен един непоказван до този момент археологически обект от Късната бронзова и Желязната епоха, разположен в м. „Юрта“, югоизточно от с. Загорци, който е проучван в периода 2008-2010 г.

 

Източник: Исторически музей – Нова Загора

TetraDkaTa