Надежда за Серафим!

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Този текст не е поредната новина за спечелен или успешно реализиран проект на Община Габрово, каквито традиционно пиша. Той не е позитивната обществено значима история в полза на гражданите. Този текст е човешки. В него има болка, страдание, слабост, безпомощност…, но и една голяма надежда! Надежда за Серафим!

Той е мой колега. Точен, уважителен, с приятно чувство за хумор. Работи в Общината от 12 години – първо в центъра за административни услуги, а сега – в счетоводството. За да стигне до стаята си на втория етаж (в сградата има асансьор и на друг би му отнело по-малко от 2 минути), на Серафим са му необходими около 20 минути преди и след работа. Съпругата му Росица, счетоводител в Полицията, е неотлъчно до него и всеки ден го кара и взема от работното му място. С нея се запознали в банката, в която преди е работил.

На 24 години (сега Серафим е на 48 г.) е диагностициран с „Множествена склероза“ – пристъпно-ремитентна форма. Тя се среща предимно при млади хора и засяга способността на нервните клетки на главния и на гръбначния мозък да комуникират помежду си. Това води до затруднена и скована походка, до мускулна слабост и спазми в краката и ръцете, до нарушено зрение, до проблеми с координацията и чести падания.

Серафим се бори с болестта от години. Преминавайки от криза в криза, все по-често и все по-тежко. Приемал е различни лекарства, посетил е няколко лечебни заведения, но без никакъв ефект. Успокоение не получава и от медиците, дори една млада лекарка от Плевен му заявява, че вече е много стар и увреден, за да се лекува.

Множествената склероза не е смъртна присъда и може да бъде овладяна. И, както обикновено, ако нещо не става с пари, връзки или по Здравна каса, то става с много пари. В случая – 50 хиляди евро. Толкова струва трансплантацията на собствени стволови клетки, която ще изгради наново имунитета и може да спре развитието на заболяването и да подобри състоянието на Серафим. Той вече е одобрен за тази терапия в института „Максимов“ към болница „Пирогов“ в Москва, откъдето са назначили дата за 18 септември 2023 г.

Сумата за лечението е непосилна за Серафим и неговото семейство. Когато заговорим за парите, той изпитва срам. Казва ми, че му е изключително неудобно, че трябва да влезе в ролята на просяк, за да ги събере. Въпреки неравностойното положение, в което се намира, Серафим показва достойнство. Спомня си как едно време е играел хандбал и футбол, свирел е на китара и е можел да кара колело.

Питам го коя е най-голямата му мечта и очите му се насълзяват. Ако ние, здравите хора, бихме си пожелали по-висока заплата, почивка на някой остров или пък скъп автомобил, то мечтата на Серафим е да хване за ръка дъщеря си и просто да повървят заедно – по центъра, до училище, до магазина… Тя се казва Надежда, на 14 години. Възпитаник на Априловската гимназия, учи езици, играе народни танци и би била най-щастливото момиче, ако можеше отново да отиде с баща си за риба и на разходка сред природата.

Чували ли сте за Серафимите? Това са ангели с шест крила и само Бог е по-силен от тях. Те излъчват огнена светлина, символизираща Божията любов и присъствие. Представям си ги като всички добри и състрадателни хора, които биха отделили от онова, което имат, за да помогнат в тази тежка ситуация. Сещам се и за онзи разказ на Йовков, в който главният герой Серафим дава малкото си припечелени пари на непозната жена, за да заведе мъжа си в болница.

Каузата в подкрепа на Серафим от Габрово е благородна и си струва. Тя е начин да проявим съчувствие и единство в полза на нуждаещ се човек. Възможност той да надвие болестта, вместо да остане инвалид до края на живота си. Време за губене няма! Нека още днес направим нещо добро! Нека помогнем на Серафим да се движи отново нормално!

За да се осъществи каузата, можете да подкрепите Серафим по следните начини:

Чрез дарителска сметка в лева: IBAN: BG53 BPBI 7929 4055 7692 01, BIС: BPBIBGSF, Пощенска банка – клон Габрово, титуляр: Серафим Румянов Бобев, основание:  „Дарение“.

Чрез благотворителната платформа: PavelAndreev.BG (включително с дебитна карта, PayPal или Revolut).

Чрез кутиите за дарения в: Община Габрово (Център за информация и услуги на гражданите и пред Ритуална зала); Дирекция „Местни данъци и такси“; Соколски манастир; МАИР „Боженци“ (административна сграда); Магазин „КОП“ (кв. „Трендафил“); Пекарната срещу блок „Дунав“; Пекарна „Дафни хаус“ (кв. „Бичкиня“); „Билкопродавницата“ (кв. „Шести участък“); Магазин „При Флорета“ (ул. „Йосиф Соколски“ № 21).

Автор: Миглена Въгленова, Община Габрово

Категории: Култура

TetraDkaTa