Национална изложба “Пролетен салон”

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

На 10 март в 13.30 ч. се открива петото издание на Национална изложба „ПРОЛЕТЕН САЛОН“. Тя е платформа за широко представяне на творческите търсения на съвременни български жени художници, даваща възможност за свободно себеизразяване и творчески експеримент. За да се подчертае важността от приемственост на художествените традиции, изложбата се провежда като форум, представящ едновременно млади и вече утвърдени автори.

В настоящото издание жанровото и тематично разнообразие на представените творби, отново е много голямо, което отразява широката палитра на съвременното изкуство в България и активната творческа дейност на жените художници.

Национална изложба „ПРОЛЕТЕН САЛОН“ 2023 с жури в състав: Председател: Антон Стайков – зам.-председател на УС по творческа дейност на СБХ; Членове: проф. д. изк. Антоанета Анчева и Евгени Недев – директор на ХГ „Христо Цокев”, разгледа творбите на 147 автори и допусна за участие 116. Експозицията представя 155 произведения, които носят нюанс на лиричност в заобикалящия ни свят. Естетическите търсения се характеризират с чувствителност и дълбоката емоционалност, породени от стремежа на жената да създава красота и смисъл.

В изложбата участват творби на 8 габровски автори – Анелия Бояджиева, Елиза Ковачева – Цокова, Ема Вертерова, Ива Съйкова, Пепа Минчева, Пепа Църова, Пролетина Тотева, Румяна Лафчиева.

 

Източник: Художествена галерия “Христо Цокев”

TetraDkaTa