“Рокендрол, шпионаж и…. последен валс” – най-новата книга на Иван Гарелов

Публикувано от Иван Христов на

Наскоро излезе от печат най-новата публицистична книга на журналиста Иван Гарелов “Рокендрол, шпионаж и… последен валс” (изд. “Труд”, 2023). Книгата съдържа снимков материал и кадри от филми, част от които се публикуват за първи път. На 6 февруари, когато е и рожденния ден на Иван Гарелов, книгата ще бъде представена официално.

“Мисля, че именно събитията през 1968 г. бяха началото на идейното сближение между младите хора от двете системи, макар и разделени от Желязната завеса. От тук нататък реакциите ни на събитията ставаха все по-сходни. Езикът на това сближение беше рокендролът, който беше нещо много повече от музика. Когато падна Стената, символ на студената война, мнозина се почувстваха победители. Западът срещу Изтока, ЦРУ срещу КГБ, демокрацията срещу комунизма… А победител в голямата битка за нашето бъдеще, в битката на свободата и любовта срещу омразата и войната, беше не някой друг, а рокендролът.”.

Така Иван Гарелов описва идеята на своята книга “Рокендрол, шпионаж и… последен танц”. Стотици листове с документи минават през ръцета на автора, докато обобщи какво ни сближава и какво ни разделя от европейците след падането на Студената война. Как се променя начинът ни на живот? Как младите дръзват срещу системата на културно ниво? И не напоследно място как рокендролът навлиза в България и какви промени носи? Книга, която провокира, която задава въпроси, но и търси истината, книга, която среща с много “герои” на времето след Промените…

Иван Гарелов е популярен български журналист. Роден е на 6 февруари 1943 г. в Смилец, обл. Пазарджик. Завършва Софийския  университет със специалност “Журналистика”.

Дълги години Гарелов работи като редактор – първо във в. “Народна младеж” (1968 – 1969), а след това в БТА (1970 – 1973). В началото на 1986 година Гарелов издава и първите си две книги: “Идвам от Израел” и “Атила срещу Афродита”. От 1973 до 2000 г. работи в БНТ като заместник главен редактор и продуцент, водещ и продуцент на обзорното информационно политическо предаване “Панорама”. През 2001 година се мести в “Нова телевизия” и започва работа като директор на Новини и актуални предавания. Професионалният му път след това го отвежда в “Би Ти Ви” (2004 – 2006), като става водещ на телевизионната игра “Вот на доверие”.

TetraDkaTa