Артисти задават въпроси чрез социални плакати в „Шести участък“

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Артистите и дизайнери Албена Лимони, Денислав Големанов, Захари Димитров и Костадин Кокаланов превърнаха габровския квартал „Шести участък“ в галерия на открито. С арт инсталацията отправят въпроси към публиката и местната общност. Работите им са част от над 200 социални плакати, изработени в творческата работилница за ситопечат „Въпрос навреме“.

Арт форумът се проведе от 21 до 26 юни 2022 г. в Габрово, организиран от NoPoint Atelier с творчески ръководител Мирослав Живков. „Въпрос навреме“ беше част от десетдневната културна програма, посветена на „Шести участък“ и организирана съвместно от Община Габрово и Студио Комплект – София.

Авторите работят в различни сфери на визуалните изкуства. Избират формата на социалния плакат като възможност да изразят свободно посланията си, които да достигнат до повече хора в открити пространства. Тук е отнета ролята на плаката да продава или рекламира.

Плакатите са изработени изцяло на ръка. Всеки от участниците използва различни подходи – колажиране, рисуване, наслагване на цветове и изрязване на шаблони, като създава по два дизайна на работата си. Оценяват процеса като голямо предизвикателство, тъй като са ограничени във времетраенето на творческата работилница, а отпечатването на плакатите чрез ръчен ситопечат също отнема време. За създаването на арт творбите има допълнителни условия – с какви цветове на хартията и мастилата могат да работят, броя на цветовете и графичните елементи, използвани в един плакат. Графичните елементи са предварително подготвени от артистите.

Арт форумът се превърна в своеобразен обмен на идеи, решения и опит между участниците. Създадените изображения са с висока визуална, естетическа и културна стойност. Очакванията на артистите са социалните послания да провокират, замислят или припомнят важни въпроси на публиката. Изложбата на открито в „Шести участък“ може да бъде видяна до края на месец юни 2022 г. Представителна селекция на социалните плакати е изложена в пространството със сините витрини на ул. „Опълченска“, № 45 и може да бъде видяна до края на месец юли 2022 г.

Творческата работилница „Въпрос навреме“ е осъществена с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

Програмата „Десет дни култура в Шести участък“, организирана от Община Габрово и Студио Комплект – София, е част от дейностите по международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (с акроним CINEMA). Проектът е финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ (INTERREG).

 

Автор: Меглена Златева
Проект CINEMA на Община Габрово

Категории: Култура

TetraDkaTa