Вечер, посветена на 50 години от създаването на Музея на хумора и сатирата и 100 години от рождението на Радой Ралин

Публикувано от Екип Tetradkata.com на

Когато преди 50 години Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин: “Светът е оцелял, защото се е смял”. Пет десетилетия по-късно вдъхновеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на Габрово по цял свят.

На 12 май от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата габровската публика ще има възможността да се запознае с поуките на Радой Ралин как да оцеляваме без да се снишаваме. Трябва само да се отзовете на поканата ни и да станете част от събитието, на което ще представим литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин “Просто живях” и фототипното издание на изгорената книга “Люти чушки”.

Пътеводители във вашето странстване из историята и литературата ще бъдат Росица Чернокожева и Кин Стоянов.

За “Просто живях…” Литературна анкета с Радой Ралин

Литературната анкета с Радой Ралин “Просто живях…” на издателство „Боян Пенев“ е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин – изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев – ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.

Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я – няма оставяне. Това е “възстановка”, представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания.

 

Източник: Музей на хумора и сатирата

TetraDkaTa