Среща с писателя Христо Стоянов и неговите “габровски” книги

Публикувано от Иван Христов на

Писателят Христо Стоянов гостува в Габрово на 2 септември /четвъртък/, за да представи последните си книги “Сто килограма по-късно” и “Писма от килията на смътния”. Значителна част от тях е посветена на гр. Габрово, както и на някои емблематични и легандарни габровци.

Събитието ще се проведе в зала “Възраждане” от 18:00 ч.

Организатори: Литературната платформа TetraDkaTa.com и Община Габрово.

“Познайте в кой град става това. А щом сте познали, че градът е Габрово, трябва да се досетите, че кварталът е “Дядо Дянко”. И бъдете сигурни, че в този квартал до раждането ми на 20 декември 1956 година пиле мляко е могло да намери. Но това е било до раждането ми. Защото в момента, в който съм се родил, първата ми работа е била да изпия от пилето млякото и чак тогава да поискам самото пиле печено. Но аз не помня това, защото съм бил в безпаметно състояние от щастие, че точно на мен се е паднала честта да се родя в “Дядо Дянко”. “Дядо Дянко” не е само квартал. Той е детство.”

Христо Стоянов е роден в Габрово през 1956 г. След завършването на девети клас прекъсва училище и работи като: докер, кранист, леяр-формовчик и др. През това време се самообразова и впоследствие започва да превежда поезия от виетнамски, руски и сръбски език. След 1989 г. Христо Стоянов работи като журналист и писател на свободна практика.
Автор на близо 30 книги с поезия и проза.

 

TetraDkaTa